Predsjednik Tankerske plovidbe: "Sjedište Atlantske plovidbe neće se premještati u Zadar"

Zadarska Tankerska plovidba dodatno je povećala svoj udio u vlasništvu najvećeg dubrovačkog brodara, Atlantske plovidbe. Kupnjom 523.534 novih dionica udio Tankerske plovidbe porastao je s 39.1 na 64.11 posto temeljnog kapitala, odnosno 64.25 posto glasova na skupštini dioničara Atlantske plovidbe.

No, kako objašnjava predsjednik Uprave Tankerske plovidbe Mario Pavić, s obzirom na dosadašnji obrazac dolazaka dioničara na skupštinu, vrlo izvjesno je da će Tankerska na skupštini imati preko 75 posto glasova, što bi bilo dovoljno za donošenje i odluka poput daljnje dokapitalizacije ili delistanja s burze, piše Zadarski list.

- Prvi sljedeći očekivani korak je da će Upravni odbor reflektirati dioničarsku strukturu, što znači da ćemo predložiti predstavnika Tankerske plovidbe u Upravni odbor Atlantske plovidbe i onda nakon što to bude izglasano na skupštini, formalno ćemo biti u kontroli društva i moći ćemo procese kontrolirati iznutra. Do tada smo dioničari kao i svi ostali - kaže Pavić.

Kako naglašava Pavić, sjedište Atlantske plovidbe ostat će u Dubrovniku, a Tankerska plovidba za sada nema namjeru povećavati svoj udio.

- S obzirom na to da smo prešli prag od 25 posto, i već dali javnu ponudu, daljnje stjecanje dionica ne bi rezultiralo obvezom nove javne ponude, ali zasad Tankerska nema namjeru stjecati daljnji udio jer za to realno nema potrebe - govori Pavić.

Ciljevi koje Tankerska plovidba planira postići trebali bi rezultirati pomlađivanjem i povećanjem energetske učinkovitosti flote Atlantske plovidbe, što ne isključuje nabavu rabljenih brodova koji mogu biti financijski isplativiji, potom fokusiranje na reinvestiranje dobiti, širenje i modernizaciju flote, navodi Zadarski list.

U utorak je na Zagrebačkoj burzi objavljeno izvješće o preuzimanju u kojem stoji da je najnoviju ponudu Tankerske plovidbe prihvatilo 1.748 dioničara. Ponudu je, među ostalima, prihvatio i državni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), prodavši malo više od polovice svog udjela.

Radilo se o ukupno 56.154 dionice, odnosno 2,7 posto udjela, čime je država zaradila nešto više od tri milijuna eura. Prema dostupnim informacijama, ponudu su prihvatili i vodeći ljudi Atlantske plovidbe, uključujući glavnog izvršnog direktora Marka Domijana, te izvršne direktore Vicenca Jerkovića i Edu Taslamana.

A.M.