Predsjednik Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta Younous Omarjee posjetio Šibenik

ŠIBENIK - U okviru posjete Republici Hrvatskoj, u Šibeniku danas boravi predsjednik Odbora za regionalni razvoj (REGI) Europskog parlamenta Younous Omarjee. Na tvrđavi Barone sastao se s gradonačelnikom Željko Burićem i predsjednikom Odbora za regionalni razvoj i fondove EU Hrvatskog sabora  Markom Pavićem, koji Odbor je ujedno i domaćin posjeta.

- Drago nam je što ste izabrali Šibenik kao grad koji se zaista može pohvaliti projektima financiranim sredstvima Europske unije. Europskim novcem revitalizirali smo kulturnu baštinu, na što smo osobito ponosni, a pokazalo se i da  itekako izaziva interes posjetitelja iz cijele Europe, pa i šire. Također, realizirali  smo projekte iz drugih područja, Aglomeraciju Šibenik, Centar za gospodarenje otpadom Bikarac, Integriranu mobilnost-povećanje broja putnika u javnom prijevozu, Centar za nove tehnologije Trokut, itd. Pripremamo projekte za novo proračunsko razdoblje i vjerujemo da ćemo i dalje biti uspješni kad je u pitanju povlačenje sredstava iz europskih fondova - kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Younous Omarjee zahvalio je gradonačelniku Buriću i zastupniku u Hrvatskom saboru Paviću  na gostoprimstvu.

- Ovo je grad izvanredne ljepote, a vidim i da ga vode sposobni ljudi. Europska unija  kontinuirano radi na regionalnom razvoju i kohezijskoj politici i pohvalno je vidjeti da pojedine sredine koriste ponuđene mogućnosti. Naše buduće smjernice naslonjene su na ključne teme-klimatske promjene i okoliš, snažnije gospodarstvo, socijalnu pravdu i radna mjesta, vladavinu prava, demokraciju, migracije, te svakako i digitalnu transformaciju - kazao je Omarjee.

Marko Pavić, predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove EU Hrvatskog sabora  istaknuo je kako je Hrvatskom saboru zadovoljstvo ugostiti u Hrvatskoj g. Omarjeea koji u Europskom parlamentu sudjeluje u donošenju kohezijske politike.

- Dolaskom u Šibenik željeli smo ga  istaknuti kao dobar primjer grada koji je uspješan u korištenju EU fondova. Šibenik je uz pomoć EU fondova revitalizirao svoje gospodarstvo i obnovio kulturno nasljeđe te time povećao svoju turističku ponudu. U zadnjih šest godina Vlada RH uložila je više od dvije milijarde eura u otoke, a u narednom razdoblju imamo na raspolaganju 25 milijardi eura za ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske - rekao je Pavić.

U Kući umjetnosti Arsen Younous Omarjee predstavio je Rezoluciju EU parlamenta o otocima i kohezijskoj politici.

Ovom prilikom je kazano kako je europska politika za otoke postala prioritetno pitanje.

Otoci se suočavaju sa specifičnim izazovima koje treba uzeti u obzir, imaju određene slabosti, ali i vrijedne resurse. Ispunjena je agenda za urbana područja, za ruralna područja, a sada se planiraju aktivnosti koje bi riješile  pitanje smanjenja razlika između otoka i najudaljenijih regija s jedne strane, te najrazvijenijih regija s druge.

Projekte Grada Šibenika predstavili su ravnateljica JU Tvrđava kulture Gorana Barišić Bačelić i pročelnik UO za gospodarstvo poduzetništvo i razvoj Petar Mišura.

U okviru boravka u gradu Šibeniku, izaslanstvo će posjetiti i Hrvatski centar koralja na otoku Zlarinu, a potom i Memorijalni centar Fausta Vrančića na Prviću.

U sadržajima radnog  posjeta predsjednika Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta Younousa Omarjeea Šibeniku sudjelovali su i zastupnica u Hrvatskom saboru Branka Juričev Martinčev, zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta, Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Tanja Babić, predstavnica Hrvatskoga sabora u Europskom parlamentu te suradnici Grada Šibenika i gradskih ustanova.

Younous Omarjee u Hrvatskoj će boraviti do 06. prosinca 2022.te će ostatak radnih aktivnosti provesti u Zagrebu.

I.G.