Predsjednik Milanović na Šolti: “Hrvatska je more, Hrvati su more, naša država je nastala na kilometar od mora!”

ŠOLTA – Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u Grohotama na otoku Šolti na obilježavanju 30. obljetnice obrane Grada Splita, razbijanja pomorske blokade Jadrana i pobjede nad Jugoslavenskom ratnom mornaricom, koje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika žrtvama Domovinskog rata.

U prigodnom obraćanju predsjednik je izrazio zadovoljstvo dolaskom na otok Šoltu istaknuvši kako su Hrvati jedini slavenski narod i nacija koji su vezani uz more i čiji identitet bez mora ne znači ništa.

Foto: Ured predsjednika RH

– Hrvatska je more, Hrvati su more. Naša država je nastala na kilometar od mora, u Kaštelima, naši prvi knezovi, naše dinastije su nastale uz more. To more smo branili i uvijek ga slabo naseljavali jer je teško, krševito. Ono je bilo predmet zlobe i zavisti, ratovi su se zbog njega vodili – rekao je Zoran Milanović.

– Hrvati danas prvi puta u svojoj povijesti imaju državu i državnu vlast na skoro cijelom istočnom Jadranu, od Savudrije, Piranskog zaljeva do Prevlake – rekao je predsjednik te istaknuo kako nam je to osigurala Hrvatska vojska i Hrvatska mornarica u Domovinskom ratu.

Foto: Ured predsjednika RH

– Ona u Drugom svjetskom ratu, koja je u roku od četiri, pet dana u svibnju ’45., sastavljena isključivo od Dalmatinaca i Šoltana, zauzela cijelu Istru i Trst. Da nije bilo toga, da nije bilo tih pet dana svibnja, Istra ne bi bila Hrvatska. Sve je to hrvatska povijest i na sve to moramo biti duboko ponosni i sretni – naglasio je Milanović.

– Želim vam da ovaj prekrasan otok nastoji i dalje biti ovako lijep, mističan i tajanstven, i da čuvate svoju baštinu – poručio je predsjednik Republike.

Foto: Ured predsjednika RH

Osim predsjednika Milanovića prigodne govore održali su načelnik općine Šolta Nikola Cecić-Karuzić i umirovljeni brigadir Nikola Bokšić iz Udruge veterana HRM Split. Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

D.G.