Predsjednik Milanović na Dugom je otoku posjetio tvornicu za preradu ribe: "Konzerviranu srdelu uvijek mogu jesti!"

Milanović je četvrtak popodne u sklopu "turneje" zadarskim područjem posjetio i tvornicu za preradu ribe Mardešić na Dugom otoku.

Posljednji je put, kaže na Dugom otoku boravio prije desetak čak 14 godina,a sada se vratio te prošetao poznatom dugootočkom tvornicom "Mardešić".

- Tvrtka ‘Mardešić’ je 85 posto sredstava dobila od Europske unije i to je dobra strana priče s Europskom unijom jer oni financiraju i novac se usmjerava u projekte na ovako, uvjetno rečeno, izoliranim lokacijama“, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović nakon posjete tvrtki s dugogodišnjom tradicijom prerade plave ribe u Salima na Dugom Otoku. Europska unije je dala 85 posto sredstava jer se to uklapa u koncept velikih i onih koji drže novac i koji ga imaju jer ovo ne konkurira nikome u Berlinu, Bruxellesu, Parizu ili Amsterdamu. Nama omogućava da zadržimo neke forme i običaje starog života i da se nešto zaradi. Ali, neće nam dati 85 posto za nešto u Zadru, za nešto što konkurira njima. Za to se morate izboriti sami. Ovo je za njih u EU folklor, a nama je život - izjavio je Milanović.

U pratnji direktorice tvrtke Marine Depolo i vlasnika Pavla Paunovića predsjednik Milanović obišao je proizvodni pogon tvrtke „Mardešić“, koja je osnovana 1905. godine. Tvrtka je s radom i konzerviranjem počela 1907. godine kada je poslovala pod nazivom „Neptun“ da bi nakon toga preuzela naziv „Mardešić“. Svoj procvat doživljava u godinama nakon 2. svjetskog rata te postaje sinonim za kvalitetu ribljih konzervi.

Svojedobno je u tvornici Mardešić bilo zaposleno i 400 radnika, a danas tvrtka zapošljava nešto više od 80 radnika. Dnevna proizvodnja seže do 70.000 konzervi koje se plasiraju na domaća i izvozna tržišta.

Dugi je otok dugo vremena bio izolirano područje s kojeg su ljudi uglavnom odlazili, no vremena se možda lagano ipak počinju mijenjati.

J.T.