Predavanje "Sveti otok Daksa: Jeruzalem u Dubrovniku" - Najnovija istraživanja o svetištu na otočiću Daksi

Tribine „Ususret Svetom Vlahu" održavaju se tijekom tri siječanjska četvrtka u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku s početkom u 19.30 sati. Predavanje pod nazivom „Sveti otok Daksa: Jeruzalem u Dubrovniku" na trećoj tribini u četvrtak, održao je dr. Matko Matija Marušić, znanstveni suradnik Instituta za povijest umjetnosti.

U predavanju su predstavljena najnovija istraživanja povjesničara umjetnosti o svetištu na otočiću Daksi i tamošnjim kapelicama Kalvarije podignutima po uzoru na sveta mjesta Kristove patnje u Jeruzalemu. Prema arhivskim izvorima i pjesmama dubrovačkih humanista, izložit će se kako je ovaj lijepi otočić pred gruškom lukom početkom 16. stoljeća bio pretvoren u mjesto koje je, riječima Ilije Crijevića, „hinilo da je Sveta zemlja i ravna mu družica". Iako ovih kapelica na Daksi već odavno nema one su svojim višestoljetnim postojanjem izvršile veliki utjecaj na pasionsku pobožnost u starome Dubrovniku, piše radio Dubrovnik.

Tribine „Ususret Svetom Vlahu" kao dalju pripravu za svetkovinu nebeskog zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije organizira Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije.

A.N.