Pred nama su udarni vikendi, ministrica turizma poziva na odgovornost

DUBROVNIK – Ministrica turizma Nikolina Brnjac poslala je iz Dubrovnika poruku kako su pred nama udarni vikendi ove ljetne sezone u kojoj nas očekuje najveći broj turista te da je sada više nego ikad potrebna odgovornost svih turističkih dionika kako bi se održala povoljna epidemiološka situacija.

Brnjac je jučer u Dubrovniku održala sastanak s predstavnicima regionalne i lokalne samouprave te predstavnicima turističkog sektora sastanak županijskog izvještaja oko provođenja mjera u turističkom sektoru u cilju što uspješnije i sigurnije turističke sezone. Naglašena je važnost cijepljenja.

Foto: HTZ

Priopćeno je kako je u Dubrovniku dosad cijepljeno oko 75 posto turističkih djelatnika. Razgovaralo se i dodatnim aktivnostima, ali i trenutnim mjerama na županijskom nivou te ograničavanju održavanja različitih manifestacija.

Ministrica je istaknula kako su dosadašnje mjere doprinijele dodatnom interesu i uspostavi brojnih aviolinija u Dubrovniku što je Dubrovačko-neretvanskoj županiji u ovom dijelu godine omogućilo znatno bolje turističke rezultate nego lani, odnosno ostvareno je gotovo 70 posto više noćenja nego li u istom periodu prošle godine.

Poručila je da će Vlada nastaviti s mjerama pomoći pogođenim sektorima među kojima je i turizam, među kojima je i netom objavljeni Javni poziv Ministarstva turizma i sporta za potporu putničkim agencijama i organizatorima putovanja za koji je osigurano 36 milijuna kuna.

Prema podacima sustav eVisitor, Dubrovačko-neretvansku županiju je od početka godine posjetilo 187.000 turista koji su ostvarili 894.000 noćenja, što predstavlja rast od 47 posto u dolascima i 68 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje lani. Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Poljske (125.000) i Slovenije (87.000).

Dubrovačko neretvanska županija najvećim dijelom ovisi o turizmu što pokazuju i podaci Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) iz 2019. godine, prema kojima je u gradu Dubrovniku direktan doprinos turizma u BDP-u 17,8 posto pri čemu 95 posto ukupne potrošnje čine strani turisti.

K.B.