Pravilnik o pravu na besplatan cestovni prijevoz na otocima u javnom savjetovanju

Na e-Savjetovanju objavljen je Pravilnik o načinu ostvarivanja prava na besplatan javni otočni cestovni prijevoz. Pravilnikom se propisuje način ostvarivanja prava na besplatan javni otočni cestovni prijevoz putnika za korisnike iz članka 31. Zakona o otocima, odnosno djece do navršene osme godine života, učenike i studente, umirovljenike, starije od 65 godina, osobe s invaliditetom i osobe koje su u pratnji osobe s invaliditetom.

Pravilnik propisuje način ostvarivanja prava na novčanu naknadu troškova vlastitog prijevoza za djecu s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom koje za ostvarivanje osobnih potreba ne mogu koristiti javni otočni cestovni prijevoz te vrste isprava kojima korisnici ostvaruju pravo na javni prijevoz.

Na područjima obalno-otočnih jedinica područne (regionalne) samouprave koje imaju organiziran županijski i komunalni javni linijski prijevoz putnika, korisnici iz članka 31. Zakona o otocima, pravo na besplatni prijevoz ostvaruju na svim linijama koje prometuju na otocima, koje povezuju otoke međusobno te na linijama koje povezuju otoke s kopnom, do prvog stajališta mjesnog prijevoza na kopnu za premoštene otoke ili do trajektne luke na otoku.

Ako korisnici prava na besplatni cestovni prijevoz prema ovom Pravilnik u , već koriste neku drugu povlasticu u javnom otočnom cestovnom prijevozu, tada se besplatni javni otočni cestovni prijevoz u skladu s ovim Pravilnikom primjenjuje samo ako je povoljniji za korisnika s tim da se za isto putovanje ne može koristiti pravo na besplatan i/ili povlašteni cestovni prijevoz po više osnova.

Obalno-otočne jedinice područne (regionalne) samouprave dužne su, na temelju podataka o odobrenim linijama na otocima, cjenicima i rješenjima izdanim korisnicima prava na besplatni otočni prijevoz, najkasnije do 15. travnja tekuće godine, dostaviti Ministarstvu prijedlog iznosa planiranih sredstava koji je potrebno osigurati za otočni javni prijevoz u državnom proračunu za iduću proračunsku godinu.

Čitav Pravilnik o načinu ostvarivanja prava na besplatan javni otočni cestovni prijevoz možete pročitati, kao i svoje komentare na dokument staviti OVDJE.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Vlada donijela Državni program sređivanja katastra i zemljišnih knjiga na otocima
Vlada je na svojoj posljednjoj sjednici donijela i Državni program sređivanja i usklađenja katastra i zemljišnih knjiga na otocima 2023. - 2027. godine. Vladin program prati provedbu Nacionalnog plana razvoja otoka te se njime daje pregled i ocjena postojećeg stanja katastra i zemljišnih knjiga na otocima, utvrđuju se načini njihovog