Prapovijesna gradina „Monkodonja“ – Nastavak radova na izuzetno vrijednom arheološkom nalazištu

ROVINJ – Nakon nešto više od deset godina stanke, ove se godine ponovno nastavila suradnja Arheološkog muzeja Istre i Muzeja Grada Rovinja, i to na održavanju suhozida gradine „Monkodonja“, izuzetno vrijednom arheološkom nalazištu Istre i Europe.

Uloženo je 25 tisuća kuna, a troškove su podijelili rovinjski Muzej i Arheološki muzej Istre. Radove sukladno rješenju Konzervatorskog odjela u Puli izvodi tvrtka Kapitel.

– Radi se o malome koraku prema jednom velikom projektu, kao i prema našim budućim zajedničkim planovima za koje se nadamo kako će započeti s realizacijom već sljedećih godina“, izjavila je ovom prilikom Tajana Ujčić – ravnateljica Muzeja Grada Rovinja.

Monkodonja je prapovijesna gradina iz brončanog doba koja se nalazi pet kilometra nedaleko Rovinja, nasuprot naselja Kokuletovica. Otkrivena je 1953. godine, kada su rađena i prva istraživanja. Ona većeg obima provedena su u suradnji nekoliko institucija u razdoblju od 1997. do 2009. godine.

Foto: Grad Rovinj

– Bitno je da je paralelno s radovima na istraživanju rađena i zaštita, odnosno prezentacija same gradine, pa su tako istraženi zidovi i rekonstruirani, čime je stvoren preduvjet da ovo postane ne samo zaštićeni spomenik koji je 2002. godine dobio nagradu “Europa nostra”, nego i da postane jedan održivi spomenik u kontekstu turističke valorizacije – izjavio je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

Foto: Grad Rovinj

Obilasku ove gradine uoči nastavku radova na njenom održavanju prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Grada Rovinja, Marino Budicin.

– Značaj ove gradine nije samo u arheologiji, već i u samom njenom položaju po kojemu vidimo kako je ona dio jednog kulturnog kompleksa. U daljini se vide nekropola Mušego, Madonna di Campo s prekrasnom crkvicom, pa čak i Turnina. Osim toga, nalazi se i nedaleko same obale. Naše je priobalje jedno od najljepših priobalja Istre, a usudio bih se reći i istočnog Jadrana, pa je ovdje mogućnost razvoja kulturnog turizma ogromna – govori dogradonačelnik Budicin, te dodaje kako će Monkodonja, zajedno s Turninom, u budućnosti vjerojatno biti dragulji našeg kulturnog turizma.

D.G.