Pranić pojašnjava: “Umjesto 4 županije u Dalmaciji – jedna regija”

Saborski zastupnik i gradonačelnik Vrgorca i idejni začetnik “stranke s Imenom i Prezimenom” Ante Pranić za Morski HR je jučer pojasnio zašto bi trebalo drastično rezati teritorijalni ustroj Republike Hrvatske u kojem bi umjesto 555 bilo 111 administrativnih cjelina. Danas detaljnije pojašnjava  što bi to značilo za Dalmaciju, odnosno 4 dalmatinske županije.

Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca – Photo: Facebook

– Dragi prijatelji, pažljivo pročitajte, (na kraju je poanta). Umjesto 4 južne županije imali bi jednu racionalniju, efikasniju regiju. Umjesto trenutnog cjepanja kroz postojeći model 4 županije imali bi jedinstvenu cjelinu. Umjesto četiri županijske razvojne strategije imali bi jednu. Umjesto 4 rascjepkana županijska proračuna imali bi jedan dovoljno jak za pokretanje razvojnih projekata i znatno veću moć apsorpcije bespovratnih sredstava u sljedećem programskom razdoblju do 2027. godine.

Umjesto 4 župana i 9 dožupana, sustavom bi upravljao jedan čovjek s dva zamjenika. Umjesto postojećih 176 županijskih vijećnika mogli bi imati barem 4 puta manje regionalnih predstavnika. Umjesto trenutnih 38 županijskih pročelnika mogli bi imati 10-ak. Trenutno u četiri južne županije imamo 70-ak raznih županijskih ustanova u potpunom ili djelomičnom vlasništvu županija. Sve to treba smanjiti i stvoriti racionalniji i efikasniji sustav. Umjesto 4 turističke županijske zajednice, mogli bi imati jednu s jedinstvenom turističkom strategijom i jedinstvenim cjenikom raznih naknada. Jedinstveno bi predstavljali turističku destinaciju u Europi i šire. Umjesto 4 ravnatelja županijskih cesta, imali bi jednog čovjeka. Uvezivanjem četiri županijska poduzeća koje održavaju županijske ceste stvorila bi jedno jako regionalno poduzeće. Umjesto 4 razvojne agencije imali bi jednu razvojnu agenciju s jedinstvenom strategijom jer se konceptualno postojeće četiri južne županije razvojno ne razlikuju.

Domovima zdravlja umjesto sadašnja 4 ravnatelja upravljao bi jedan čovjek, stvorio bi se efikasniji i mobilniji zdravstveni sustav. Umjesto četiri javne ustanove za prostorno planiranje imali bi jednu, a umjesto postojeća četiri prostorna plana imali bi jedan. Tada se možda ne bi dogodila situacija da se Centri za gospodarenje otpada Šibensko-kninske županije i Splitsko-dalmatinske županije grade na međusobnoj udaljenosti manjoj od 50 km.

Također ne bi imali 4 ravnatelja Centra za gospodarenje otpadom, već jednog. Treba reformirati i sustav prikupljanja otpada. Nema smisla da gradovi i općine prikupljaju otpad, a onda tim otpadom upravljaju po trenutnoj zamisli županijske institucije. To treba biti jedinstven proces na regionalnoj razini. Umjesto 80-ak lokalnih javnih poduzeća za prikupljanje otpada mogli bi imati jedno  poduzeće koje može odgovoriti na izazove vršnih sezonskih opterećenja otpadom i imati jedinstveni cjenik na nivou regije.

Gdje će biti sjedište takve regije? Kao da je to bitno u vremenu digitalizacije. Skupštine takvog regionalnog tijela mogu prebacivati zasjedanje na kvartalnim razinama od Dubrovnika do Zadra. Pojedine uprave i pročelnici mogu biti dislocirani po gradovima, kao i sjedišta jakih regionalnih javnih ustanova ili poduzeća. Živimo u vremenu digitalizacije. Ako se mogu online predavanje odvijati na razini osnovne škole onda se mogu raditi i digitalne konferencije.

I za kraj, jako bitno. Sve javne nabave koje se provode u četiri južne županije bile bi objedinjene. Mnogi bagatelni postupci prestali bi biti bagatelni, a ujedinjavanjem postupaka javne nabave za iste radove i usluge postigle bi se znatne uštede na razini regije. Milijunske! To znači uštede za vas, dragi moji građani. Razmislite kada budete uskoro birali – pojašnjava Ante Pranić.

Detaljan popis administrativnih cjelina budućeg teritorijalnog ustroja kako ga zamišlja ekipa okupljena oko stranke s Imenom i Prezimenom, možete pronaći OVDJE.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ante Pranić: “Ukinuti 555 administrativnih cjelina i uvesti 5 regija”