Poznati zadarski morski vuk, pjesnik i slikar proslavio 93. rođendan!

ZADAR - Danas barba Šime Gržan, jedan od najomiljenih naših sugrađana, navršio je 93 godine života. „Mater je željela da budem svećenik, otac da završim za preciznog mehaničara, a ja sam htio biti glumac“, kaže karizmatični Petrčanac, piše poznati zadarski novinar i publicist, Nedjeljko Jusup.

Sticajem životnih okolnosti, barba Šime je ipak postao je pomorac. Završio je srednju i višu Pomorsku školu pa punih 47 plovio svjetskim morima.

- U početku nisam bio oduševljen, ali vremenom sam shvatio da ni u jednom drugom zvanju ne bih bio stekao toliko iskustva, upoznao svijeta pa i sebe samoga. Šestar smo rabili za na karti mjerenje i ucrtavanje pozicija, imali smo kompas preko kojega smo snimali objekte po danu ili po noći ako su lanterne, svjetionici itd., to je bilo u obalnoj navigaciji, prisjeća se - kazao je barba Šime.

Umjetnička „žica“ ponukala ga je da bilježi i naslika sve što je doživio. Pokazao se i kao vrstan glumac. Pjesnik. Kao koautor pjesme Jugo (2001) dobio je i glazbenu nagradu. Imao više samostalnih izložbi slika.

Mnogi s nestrpljenjem isčekuju njegovu memoarsku knjigu u kojoj opisuje zanimljive ljude i događaje iz svog burnog života. Bez dlake na jeziku, izravno, na svoj osebujan način.

Onako kao i što govori i kad ga sretnemo na Kalelargi.A da nije takav ne bi bio tako svoj i karizmatičan. Jedan od najomijeljenih naši sugrađana.

E, pa još jednom SRITAN ROĐENDAN KAPETANE.

Nedjeljko Jusup.