Poznati arheolog, specijaliziran za podvodna istraživanja održao predavanje u Studentskom domu Zadar

ZADAR - U drugom po redu predstavljanju u ciklusu 𝐒𝐫𝐢𝐣𝐞𝐝𝐨𝐦 𝐮 𝐬𝐫𝐢𝐝𝐮 u novom Studentskom domu svi zainteresirani sinoć su se mogli upoznati s izv. prof. dr. sc. Matom Paricom s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, poznatog arheologa specijaliziranog za podvodna istraživanja.

Njegovo otkriće - 𝟕𝟎𝟎𝟎 𝐠𝐨𝐝𝐢𝐧𝐚 𝐬𝐭𝐚𝐫𝐚 𝐜𝐞𝐬𝐭𝐚 u podmorju Korčule - privuklo je pozornost medija poput BBC-a, CNN-a i Deutsche Welle-a.

Foto: Sveučilište u Zadru

Parica je istaknuo važnost tog nalaza te najavio nastavak istraživanja na lokalitetu Soline kod Korčule. Osim toga, podijelio je razlike između kopnenih i podvodnih arheoloških istraživanja, naglašavajući izazove ronjenja i dokumentiranja.

- Uvijek je važna priča koju lokacija može ispričati, da ljudi koji dođu izvana znaju da su došli vidjeti nešto važno. U našem turizmu stalno se govori o kulturnoj baštini, ali uvijek će se pokušati na neki lokalitet staviti benzinsku crpku ili shopping centar - zaključio je Parica.

Predstavljanje znanstvenika u novom Studentskom domu održavat će se svake treće srijede u mjesecu, stoji na stranicama Sveučilišta u Zadru.

I.B.