Poznata gastro manifestacija vraća se na šibensku rivu

ŠIBENIK – Ovu subotu na šibenskoj rivi održat će se druga po redu manifestacija Pidoća & Debit se vole, na kojoj će gastro majstori pokazati posjetiteljima zašto su ove dvije kombinacije kao stvorene jedna za drugu.

Školjka pidoća, dagnja ili mušula, gastronomski je simbol srca Dalmacije i zaštitni znak šibenskog zaljeva, gdje rijeka Krka dodiruje more. Upravo u ovo vrijeme mladi debit puni se u butelje i spreman kreće prema tržištu. Na vašem stolu oni se susreću i zaljube: puna, mlada pidoća i svježi, lepršavi debit postaju skladan par, poručuju gastro znalci.

Foto: TZ Šibensko-kninska županija

Po čemu je šibenska pidoća posebna? Zbog utjecaja Krke i fitoplanktona kojima se hrani, pidoća koja raste u području oko šibenskog mosta bogata je mesom. Iako bi pidoća uginula u slatkoj vodi i zapravo je morska školjka, hrana koju joj nosi rijeka koja prolazi kroz krški, vapnenački kraj značajno utječe na njen rast i kvalitetu. Lokalci su je uparili s najukusnijim vinom tog podneblja i organiziraju drugo izdanje manifestacije koja će tijekom vikenda u Šibensko – kninsku županiju sigurno privući velik broj ljubitelja dobrog vina i ukusno pripremljenih dagnji.

Debit je, inače, najraširenija bijela vinska sorta na Šibensko-kninskom području.

Lokalni ugostitelji i uzgajivači pidoća na šibenskoj rivi pripremat će školjke po svojim receptima, a vinari će lijepo ohladiti i preporučiti debit koji će najbolje parirati pojedinom receptu. Manifestacija počinje od 19 sati, a na samom događanju će se kupovati bonovi s kojim će se plaćati degustacijske porcije i čaše te će se koristiti plastic free tanjuri i beštek.

J.K.