Poznat plakat i datum održavanja 63. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku

ŠIBENIK - Iz Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku i Ureda Međunarodnog dječjeg festivala stižu divne vijesti. Poznat je izgled plakata za 63. MDF te datum održavanja koji se neće poklopiti s trajanjem školske nastave.

Idući Festival djeteta održat će se od 24. lipnja do 8. srpnja, a pratit će ga vizuali koje potpisuje hrvatska ilustratorica i grafička dizajnerica s berlinskom adresom, Srđana Modrinić poznata pod umjetničkim imenom Booboo Tannenbaum. Umjetnica rođena u Zadru, na svojoj je koži osjetila čaroliju MDF-a kao dijete što se itekako vidi  u njenom radu za Festival djeteta.

Poznat je i izgled plakata 63. Međunarodnog dječjeg festivala. Nakon splitske ilustratorice Tisje Kljaković Braić i njenog plakata za 62. MDF, čast da potpiše novi  plakat pripala je umjetnici Srđani Modrinić koja ne skriva oduševljenje najnovijim angažmanom.

- Djeca iz ničeg mogu napraviti veliku radost, igrati se kutijom šest sati kao da je svemirski brod i to je nešto što sam htjela prenijeti. Ta djevojčica koja je možda ja dok sam bila mala koja svojom maštom stvara predivan svijet pun boja i oblika koji se mogu oblikovati u bilo što što njena mašta poželi i taj njen pas - otkrila je umjetnica gdje je pronašla inspiraciju za plakat čiji je vizual oduševio pratitelje MDF-a na društvenim mrežama.

- Drago mi je da mi je pružena mogućnost napraviti plakat koji će moći podsjetiti i odrasle kako im je bilo kad su bila djeca - dodala je Modrinić koja radi na relaciji Berlin – Zagreb kao slobodna umjetnica oslikavajući za razne klijente, među ostalim, Ivanina kuća bajke, British Council, Zavičajni muzej Poreštine. Srđana Modrinić dobitnica je i brojnih nagrada za ilustracije, prijelome knjiga, njihove naslovnice i knjige u cjelosti.

- Uvijek je veliki izazov odabrati autora ili autoricu za plakata. Dugo smo gledali koga bismo mogli pozvati ove godine da radi festivalski plakat i na kraju smo se odlučili za Srđanu Modrinić koja nas je oduševila svojim radovima, ali i reakcijom na poziv da upravo ona napravi plakat. Srđana Modrinić je veoma poznata umjetnica u svijetu ilustracije i grafičkog dizajna, i u ovom slučaju rodila se ljubav s jedne i s druge strane jer smo mi veoma zadovoljni plakatom koji smo dobili - kazala je Ines Nimac, stručna suradnica za organizaciju Festivala.

MDF neće početi prije kraja školske godine 2022./2023.

Početak Festivala i radionički program neće se poklopiti s održavanjem školske nastave.

- Festival se otvara 24. lipnja, dan nakon što odzvoni zadnje školsko zvono. Uvjetno rečeno, nikad kasnije. Dobra vijest je da ćemo iduće godine imati dvostruki vlastiti program na otvaranju i zatvaranju festivala. Na otvaranju ćemo proslaviti 65. obljetnicu najstarijeg dječjeg zbora Zdravo maleni i večer će biti posvećena skladatelju Alfiju Kabilju koji je autor festivalske himne - kazao je ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, Jakov Bilić, gdje se trenutačno još jednom pregledavaju pristigli programi međunarodnih kazališta i ostalih umjetnika koji su iskazali zainteresiranost sudjelovati u programu 63. MDF-a u Šibeniku.

- Prijave su zaključene prije desetak dana. Pristiglo je više od 120 prijava i što nam je posebno drago među njima ima prijava s kontinenata, iz zemalja s kojima dugo nismo surađivali poput Australije. Nadamo se da ćemo neke od tih suradnji iduće godine uspjeti realizirati - kazala je Ines Nimac iz ureda MDF-a. Ono što im sad slijedi je konačan odabir pristiglih prijava i pomno slaganje programa jer apetiti djece rastu iz godine u godinu.

I.G.