Pozivaju se Splićani da ispune anketu i daju svoj sud o stanju okoliša u gradu

SPLIT – Gotovo da nema grada koji nije krenuo u traženje rješenja za borbu s klimatskim promjenama. Ljeta su sve toplija, a u kombinaciji s užarenim asfaltom, u gradovima su gotovo neizdrživa. Jedan od takvih gradova je i Split zbog čega je svojevremeno i pokrenut Akcijski plan za zeleni Split.

Plan se izražuje s ciljem poboljšanja kvalitete okoliša, otpornosti na klimatske promjene i dobrobiti stanovništva grada Splita. Green City Action Plan ili GCAP to postiže identificiranjem, određivanjem prioriteta i povezivanjem okolišnih izazova grada s održivim ulaganjima u infrastrukturu i mjerama politike.

S ciljem izrade GCAP-a trenutno se putem ankete ispituju stavovi i mišljenja stanovnika Splita koji će pomoći pri utvrđivanju najvažnijih izazova i područja djelovanja. Od građana se traži da ocijene kakva im je kvaliteta zraka u gradu, kakvo je stanje voda, mora i plaža u gradu, jesu li zadovoljni izgledom i održavanjem parkova, stanjem Marjana i slično.

Iz gradske uprave pozivaju građane da se priključe anketi. Ista je anonimna, a možete joj pristupiti putem ovog LINKA.

GCAP je dio programa Zeleni gradovi Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a u koji se od 2016. godine uključilo više od 40 europskih gradova.

J.K.