Poziv za prijavu na napredni tečaj podvodne arheologije 2023.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju Zadar (ICUA Zadar), centar II. kategorije pod pokroviteljstvom UNESCO-a, organizira dvotjedni tečaj napredne podvodne arheologije koji će se održati u zadarskoj regiji od 2. do 2. listopada 13. godine.

Tečaj će se sastojati od teorijskih i praktičnih (hands on) uputa iz područja podvodne arheologije odnosno tehnika podvodnog arheološkog iskopavanja te dokumentiranja podvodnih nalazišta i nalaza. Tečaj je namijenjen arheolozima koji imaju ronilačko iskustvo i iskustvo praktične podvodne arheologije. Osmišljen je kako bi sudionicima pružio napredne vještine i obuku iz znanja o podvodnoj arheologiji u planiranju projekata.

Tečaj je organiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Praktičnu organizaciju koordinira ICUA Zadar i druga gostujuća predavanja i suradnici. Teorijska nastava održat će se u jutarnjim ili večernjim satima, dok će se praktična nastava i iskapanja odvijati oko podneva u okolici Zadra. Nakon uspješno završenih vježbi, praktični dio vezan uz istraživanje podvodnog arheološkog nalazišta odvijat će se na položaju Barbir u Sukošanu. ICUA Zadar već nekoliko godina provodi podvodna arheološka istraživanja u rimskoj luci u Sukošanu. Tijekom tih istraživanja pronađeni su ostaci lukobrana, pristaništa i senzacionalno otkriće drvene brodske konstrukcije.

Očekivani profil sudionika: arheolozi (uključujući istraživače ili studente upisane na diplomske studije) s ronilačkim iskustvom koji se namjeravaju kvalificirati kao članovi podvodnih arheoloških timova i sudjelovati u istraživanjima podvodne arheologije.

Polaznici moraju dobro poznavati engleski jezik, jer će engleski biti službeni jezik tečaja.

Planirane aktivnosti uključivat će dvotjedni tečaj o podvodnoj arheologiji. Teorijski dio tečaja održat će se u prostorijama ICUA Zadar, dok će se praktična nastava odvijati u rimskoj luci Barbir u Sukošanu. Prijevoz do terenskog rada organizirat će ICUA Zadar.

Predavanja će se izvoditi na temelju kurikuluma ICUA Zadar za podvodnu arheologiju. U sklopu obuke na licu mjesta, svi sudionici sudjelovat će u arheološkom iskapanju antičkog brodoloma kao članovi tima, te će steći praktično iskustvo u radu s različitim vrstama tehnologije podvodnog nadzora. Na kraju tečaja polaznici koji uspješno završe sve vježbe i pokažu se vrijednim članovima arheološkog tima dobit će službenu ICUA Zadar potvrdu o uspješno završenom tečaju.

Teorijska predavanja podvodne arheologije provode se u jutarnjim satima. ICUA Zadar zadržava pravo promjene rasporeda u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Sve pojedinosti u vezi prijave možete pronaći OVDJE.

Očekuje se da će po završetku tečaja polaznici steći potrebne vještine za samostalan rad na bilo kojem od zadataka obuhvaćenih programom.

I.B.