Požari na otocima pod kontrolom, kod Žrnovnice još uvijek gori

Požar na području Pučišća na otoku Braču koji je jučer izbio u dopodnevnim satima, pod kontrolom je vatrogasaca. Tijekom noći radilo se na sanaciji rubova požarišta s ukupno 55 vatrogasaca i 12 vatrogasnih vozila, a požarom je zahvaćeno nisko raslinje i borova šuma na procijenjenoj površini od 20 ha te jedan gospodarski objekt, piše Dalmacija danas.

I požar na otoku Hvar na području Pitve kojim je zahvaćeno nisko raslinje, makija, maslinici i borova šuma na procijenjenoj površini od 20 ha, pod kontrolom je vatrogasaca. U gašenju sudjeluju pripadnici DVD-a Jelsa, Stari Grad i Hvar koji su tijekom noći radili na sanaciji rubova požarišta sa ukupno 14 vatrogasaca i šest vatrogasnih vozila. Tijekom jutra organizirana je dodatna pomoć vatrogasnih snaga iz DVD-ova Imotski i Lovrećsa osam vatrogasaca i jednim vozilom radi smjene vatrogasaca na požarištu.

Dodajmo kako je i dalje djelomično aktivan požar na otvorenom prostoru na području Žrnovnice, unutar područja bivše vojne baze. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje, makija i borova šuma na trenutno procijenjenoj površini od 8 ha na minski sumnjivom terenu. Tijekom noći na dežurstvu su ostali vatrogasci iz JVP Split i DVD Žrnovnica sa ukupno pet vatrogasaca i dva vatrogasna vozila.

Indeks opasnosti od šumskog požara velik je za područje Dalmacije, osobito za područje Splitsko-dalmatinske županije gdje je vrlo velik, stoga pozivamo građane na dodatan oprez i odgovorno ponašanje.

D.G.