Povreda pomorskog dobra kod Omiša - gradio gdje nije smio pa morao ukloniti stepenice!

OMIŠ - Zabrinuti građani javili su nam se s još jednim slučajem koji je "smrdio" na povredu pomorskog dobra, a mi smo naravno odmah i reagirali i provjerili što se zbilo u Omišu!

- Na lokaciji Mediće- Mimice k.o 4903/1 Rogoznica , ispostava Omiš, gradi se ogradni zid bez izmjere geodeta na hridima i plaži , srušen stoljetni ogradni zid i neutvrđeno pomorsko dobro, Mještani - ovako je glasio mail kojeg smo dobili na adresu redakcije.

Odmah smo nazvali i gradskog pročelnika Upravnog odjel za komunalno stambene djelatnosti, uređenje prostora i zaštitu okoliša, gospodina Stipu Žuljevića-Mikasa koji nam je rekao kako ovi građevinski radovi nemaju nikakve veze s Gradom te kako misli da su na teren izašli komunalni redari. Siguran je, kaže, ako se ovdje radilo bilo što bespravno da je isto odmah i zaustavljeno.

Nakon što smo razjasnili kako Grad Omiš s ovim zidom nema ništa okrenuli smo još nekoliko brojeva i na kraju od komunalnog redara koji je bio na terenu saznali kako je riječ o čovjeku koji tu zaista radi nekakav zid i koji je od komunalnih redara dobio nalog da ukloni stepenice kojima je ušao u pomorsko dobro.

Nakon što su komunalci reagirali i naredili da ih uklonili, iste je uklonio. Što se zida tiče, komunalci tvrde kako njime ovaj čovjek ne zadire u pomorsko dobro, već gradi na svojoj zemlji te kako sigurno nije u prekršaju. Dakle pomorsko je dobro odmah ispod, no samim zidom, kažu, on u njega ne ulazi.

Slučaj i daljnju gradnju komunalno će redarstvo i dalje pratiti, kao i sigurni smo budni građani, a onda i mediji.

Visoke kazne

Dobro je tu i tamo čuti za slučaj kad se na vrijeme reagira, no na umu treba uvijek imati i sankcije koje prijete svima duž naše obale koji Zakon shvate olako.

Pa, ponovimo još jednom gradivo.

Sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, pomorski redar lokalne samouprave, a to je u ovom slučaju Omiš, bi prema počinitelju trebao pokrenuti optužni prijedlog. Ako to ne naprave, prijeti i njima visoka kazna.

A zakon propisuje da se za gradnju na pomorskom dobru bez pravne osnove novčanom kaznom u iznosu od 6.000,00 do 130.000,00 eura kažnjava pravna osoba, s 20.000,00 do 66.360,00 eura kaznit će se obrtnik, dok će se fizička osoba kaznit novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 6.000,00 eura."

J.T.