Turisti se vraćaju na dubrovačke zidine

DUBROVNIK - Dubrovačke gradske zidine turistički su jedan od najposjećenijih spomenika. Nakon dvije godine turistički rezultati vraćaju se u normalu - ove godine prodali su dvostruko više ulaznica nego lani. Istodobno, Društvo prijatelja dubrovačke starine nastavlja brojne projekte obnove.

Rijetki su turisti koji posjete Dubrovnik, a ne obiđu gradske zidine. Posjetitelja ima, ali pretpandemijskih gužvi i zagušenja nema. Šetnja duga 1940 metara može trajati satima. U prvih osam mjeseci ove godine prodano je dvostruko više ulaznica nego lani. To je 60% turističkog prometa iz rekordne 2019. godine. U Društvu prijatelja dubrovačke starine nisu fokusirani na rekorde već na održivi turizam. Zadovoljni su sezonom i financijskim rezultatima.

  • U odnosu na 2019. godinu, ove godine nešto veća ulaznica za zidine, bila je 200, sad je 250 kuna, tako da ti financijski rezultati su veći, nego sam broj prodanih ulaznica - naglasio je Vedran Kosović, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine.

Novac od ulaznica ulažu u obnovu spomeničke baštine na području nekadašnje Dubrovačke Republike - od Orebića pa do Konavala. Pokreće se razvoj turistički manje atraktivnih područja, a Dubrovnik rasterećuje.

  • Rad Društva se uklapa u priču održivog upravljanja turizmom i to se tiče disperzije turizma, da ne bude samo Dubrovnik jedna točka, nego cijela Županija naša i svi objekti. Zaista smo ponosni što možemo ponuditi to našim gostima - rekao je Kosović.

Otkako je otvoren Pelješki most povećan broj turista bilježe i stonske zidine, prenosi HRT.

I.G.