POVRATAK TRADICIJE Dramalj i Jadranovo dobivaju nove tunere

CRIKVENICA – U želji da valorizira lokalnu ribarsku tradiciju, Grad Crikvenica je na natječaj LAGUR-a „Tunera“ prijavio projekt izgradnje tunera u Dramlju i Jadranovu. Njegova vrijednost je 409 tisuća kuna i potpunosti će se financirati iz bespovratnih sredstava koje dodjeljuje Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

Cilj projekta je izgradnjom dviju tunera na lokacijama uvala Bršćanovica, Kačjak u Dramlju te u uvali Perčin u Jadranovu naglasiti i vrednovati ribarsku tradiciju crikveničkog kraja.

Tunere su promatračnice s ljestvama s kojih su ribari mogli pratiti kretanje jata tuna. Kvarner je nekad bio pun ovakvih promatračnica, a tunolov se na ovom području spominje još u 15. stoljeću. Zbog pretežno nepristupačne obale i malog broja uvala tune su se lovile uglavnom mrežama stajaćicama ″na zabod″, u koje se ribe zapletu. Na mjestima zadržavanja tuna u zaljevu ili mjestu njihova prolaska postavljane su stajaće tunolovke (tunere) do kojih se uspinjalo strmim ljestvama, koso položenim iznad mora.

Osim izgradnje tunera, u sklopu projekta će biti provedeno i niz marketinških aktivnosti s ciljem promocije očuvanja ribarstvene i pomorske baštine crikveničkog kraja. Na lokacijama tunera će biti postavljene višejezične informativne table, a očekivani rok završetka projekta je 2023. godina.

K.B.