Povjerenstvo Ministarstva naložilo poništenje rješenja kojim je odobren red plovidbe na liniji Zadar - Preko

Povjerenstvo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture provelo je upravni nadzor vezano uz izdavanje Rješenja Agencije za obalni linijski pomorski promet kojim se odobrava red plovidbe na liniji bez obveze javne usluge Zadar - Preko i obratno, temeljem zahtjeva tvrtke Caronte & Tourist Isole Minori. S.p.A., te je naložilo mjeru poništenja donesenog Rješenja.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture osnovalo je Povjerenstvo s ciljem provođenja upravnog nadzora nad radom Agencije za obalni linijski pomorski promet vezano uz postupak izdavanja Rješenja o odobrenju reda plovidbe na liniji bez obveze javne usluge Zadar-Preko i obratno.

Naime, Agencija za obalni linijski pomorski promet je 31. svibnja 2023. izdala Rješenje kojim se odobrava red plovidbe na liniji bez obveze javne usluge Zadar – Preko i obratno,  a temeljem prethodno zaprimljenog zahtjeva tvrtke Caronte & Tourist Isole Minori. S.p.A.

Povjerenstvo za provedbu upravnog nadzora je, nakon uvida u predmetnu dokumentaciju i u važeće pravne propise, donijelo nekoliko zaključaka vezano uz provedbu postupka i donošenja navedenog rješenja, te naložilo provođenje mjere.

Povjerenstvo je naložilo Agenciji za obalni linijski pomorski promet provođenje mjere, odnosno, naložilo poništenje donesenog Rješenja u zakonom propisanom roku, budući je utvrđeno da je činjenično stanje nepotpuno i nepravilno utvrđeno i pogrešno primijenjen članak 54. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu te članak 73. Zakona o općem upravnom postupku.

Povezani i s mafijom

Podsjetimo, Tvrtka Caronte & Tourist Group osnovana je prije dvadeset godina spajanjem dviju kompanija koje datiraju iz 1965. godine. Prevoze oko pet milijuna putnika godišnje, a kompanija je 2016. kupila još jednu sicilijanskog brodara Siremar.

Kompanija je 2020. optužena za slične prijevare, kada su također zaplijenjena tri plovila i zamrznuti bankovni računi tvrtke. Tijekom 2021., kompanija je bila pod istragom zbog optužbi za povezanost s mafijom. Naime, talijanska policija tvrdila je da je zloglasna sicilijanska obitelj preuzela kontrolu nad upravom i iskoristila svoj položaj za ugovaranje ključnih usluga na trajektima, uključujući unosne usluge cateringa, čišćenja i rezervacije karata, koje su obavljale tvrtke pod kontrolom ove mafijaške obitelji.

Zahvaljujući vladinom ugovoru, Caronte & Tourist navodno je imao monopol na rutama na Mesinskom tjesnacu te gotovo svim rutama sa Sicilije.

Preko odvjetnika, nedavno su HRT-u odgovorili da je sve nesporazum i da će oni svejedno ploviti na liniji između Zadra i Preka:

"Održavat ćemo liniju Zadar - Preko našim brodom Ulisse, čija je zapljena od strane talijanskog pravosudnog tijela nesporazum koji će sigurno brzo biti razjašnjen. Za razliku od onoga što je izjavljeno, brod je potpuno renoviran i opremljen liftom, što prema našim saznanjima nije slučaj s drugim brodovima koji održavaju tu liniju. U svakom slučaju, ako se oslobađanje ne dogodi u kratkom roku, pokrenut ćemo liniju s brodom sličnih karakteristika."

Ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski promet Paula Vidović  pritom je kazala da se radilo o strogo formalnom upravnom postupku.

Rezultat cijele priče je da joj je nad uredom proveden nadzor Ministarstva, te je postupak poništen. Upit o daljnjoj sudbini odgovornih ljudi u Agenciji, uključujući i ravnateljicu, poslali smo Ministarstvu mora.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Talijanski brodar koji će održavati liniju za Preko: “Brod je potpuno renoviran, a njegova zapljena je nesporazum”
Ideja o novom brodaru koji će prevoziti putnike na najfrekfentnijoj liniji na Jadranu, onoj između Zadra i preka na otoku Ugljanu, stanovnicima otoka se nimalo ne sviđa. Kažu kako im se čini da bi se sve moglo zakomplicirati, da ne vjeruju da bi s novim brodarom bilo bolje, da bi
BRODAR POVEZAN S MAFIJOM! Zaplijenjen trajekt koji je trebao uskočiti između Zadra i Preka
Talijanska policija početkom tjedna je pod optužbom za korupciju u javnom sektoru zaplijenila plovila i imovinu talijanskog brodara Caronte & Tourist Isole Minori, koji je od lipnja ove godine do svibnja 2024. trebao održavati liniju Zadar – Preko. Zbog nezadovoljavanja sigurnosnih standarda zaplije…