“Povijest na zrnu soli” – Projekt iz Stona u finalu za najbolji EU projekt 2020.

STON – Dubrovačko-neretvanska županija s projektom ‘Povijest na zrnu soli’ ušla je u finale velikog izbora za najbolji županijski EU projekt u 2020. godini.

Projekt je u kategoriju ‘Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici’ prijavila Regionalna agencija DUNEA na natječaj koji je raspisao Jutarnji list u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i projektom Župan.hr.

Izbor je pokrenut s ciljem povećanja razine osviještenosti građana o dosadašnjem uspješnom korištenju sredstava Europske unije i predstavljanja brojnih uspješnih lokalnih EU projekata na razini Republike Hrvatske kojim se dodatno želi istaknuti doprinos i značaj koji ti projekti imaju u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice.

“Povijest na zrnu soli” integrirani je projekt obnove jedinstvene kulturne baštine na području Stona završen u prosincu 2018. godine. Nositelj projekta je Općina Ston, a kao partneri sudjelovali su Regionalna agencija DUNEA, Turistička zajednica Općine Ston, Društvo prijatelja dubrovačke starine, Župa sv. Vlaha – Ston i privatni poduzetnik Natura Dalmatia. Projektom su se obnovila četiri objekta zaštićene kulturne baštine, te učinilo dostupnima još njih 10, uredio se park u Stonu, Napoleonov put uredio se u atraktivnu šetnicu i biciklističku stazu, uređen je i opremljen lapidarij s iznimno vrijednim povijesnim izlošcima te su stvorili brojni novi inovativni turistički sadržaji.

Foto: DNŽ

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 61.656.446,73 kuna, od čega je isplaćeno 9.887.153,64 kuna bespovratnih sredstava, dok su 805.900,10 kuna bila vlastita sredstva. Društvo prijatelja dubrovačke starine, iako partner u projektu, većinu infrastrukturnih radova financiralo je iz vlastitih sredstava, s obzirom na jedinstveno i neprocjenjivo iskustvo u pripremi i provedbi projekata obnove kulturne baštine.

Sve županije prijavile su svoje projekte u četiri različite kategorije, te uskoro kreće online glasanje čitatelja. Proglašenje najboljih županijskih EU projekta očekuje se početkom listopada.

D.G.