POVIJEST HRVATSKIH SVJETIONIKA Pomorski muzej u Splitu dobio u trajnu pohranu predmete s jadranskih lanterni

Hrvatski pomorski muzej Split danas je na trajnu pohranu zaprimio izabrane predmete trgovačkog društva Plovput d.o.o. koji svjedoče o povijesti hrvatskih svjetionika.

U muzeju se čuva najstariji sačuvani okretni stroj nekog hrvatskog svjetionika (Stončice na otoku Visu sagrađenog 1865. g.), a proteklih godina ta ustanova donacijama i otkupima prikladne građe prikuplja potrebne artefakte koji bi osigurali potpuniju interpretaciju teme svjetioničarstva u postavu Muzeja. 

Inicijativa je započeta 2018. g. suradnjom Plovputa s muzejom i nizom partnera na obilježavanju velike obljetnice početka svjetioničarske službe na hrvatskom Jadranu. Tada je u Umagu realizirana izložba i katalog „Više od svjetla i soli: 200 godina hrvatskih svjetionika“, povodom dva stoljeća djelovanja savudrijskog svjetionika. 

Muzej je zaprimio 33 predmeta na trajnu pohranu, kojom će se osigurati ne samo adekvatno čuvanje vrijedne građe, nego i njihova dostupnost široj javnosti te daljnje istraživanje povijesti objekata pomorske sigurnosti.

- Zahvalni smo Plovputu što je prepoznao naš muzej kao pravo mjesto za čuvanje dragocjene građe - izjavio je ravnatelj muzeja Ljubomir Radić.

U ime Plovputa primopredaji su prisustvovali Ivan Karin, direktor Sektora sigurnosti i Antonija Perković, voditeljica Odjela za pravne poslove. Izrazili su zadovoljstvo međusektorskom suradnjom u promicanju svijesti o sigurnosti na moru istaknuvši da ih povijest njihove tvrtke zadužuje da doprinose valorizaciji baštine svjetioničarske službe.

Ovo je prilika da se animiraju i ostale tvrtke te pojedinci čije je djelovanje (bilo) vezano uz more da se povedu za primjerom Plovputa i vlastitim donacijama ili posudbama obogate funduse ustanova u kulturi.

D.G.