Povijesni i kulturni spomenik povijesti izrade maslinovog ulja na Braču

ŠKRIP - Muzej uja u Škripu predstavlja tradicionalni postupak proizvodnje maslinovog ulja na otoku Braču i član je Kulinarske baštine Europe.

Uljaru je osnovala obitelj Josipa Krstulovća 1864. Početkom 20. stoljeća Kruno i Mandica Krstulović nadograđivali su uljaru kupujući novu tršćansku prešu za masline 'Thomas Holt'.  

Obitelj je nastavila prerađivati maslinovo ulje sve do 1963. kada je uljara prestala s radom zbog uvođenja novih tehnologija - hidrauličke preše.

Kruno Cukrov, unuk Kruna Krstulovića i njegova obitelj, 2013. godine pokrenuli su restauraciju stare uljare i do srpnja iste godine uljara postaje Muzej uja. Otvorena je za javnost kao povijesni i kulturni spomenik povijesti izrade maslinovog ulja na otoku Braču.

Muzej uja Škrip član je Kulinarske baštine Europe. Kulinarska baština vodič je odabranih proizvođača i prehrambenih kuća s kulinarskim tradicijama i regionalnom hranom.

B.K.