POVIJESNI DAN ZA VENECIJU Prvi put u povijesti aktivirali branu protiv plime, građenu u Brodosplitu

VENECIJA – Globalno zatopljenje, i učestala juga na Jadranu donijela su sve učestalije i snažne plimne valove na njegov sjever, te poplave golemih razmjera u grad koji doslovno tone. Zato je Veneciji bio toliko potreban golemi sustav obrane od poplava kroz projekt MOSE (Modulo Sperimentale Elektromeccanico – eksperimentalni elektromehanički modul). Potonji je pak obilježen brojnim kontroverzama, inženjerskim greškama i korupcijom, zbog čega su mnogi završili u talijanskim zatvorima. Unatoč svemu, nakon utrošenih desetljeća i milijardi eura, projekt je gotov i danas prvi put u povijesti podignut.

Mreža od 78 jarko žutih barijera koje čuvaju ulaz u ranjivu venecijansku lagunu počela se podizati s morskog dna više od tri sata prije nego plima dosegne svoj maksimum.

Plima nošena jakim vjetrovima i obilnim kišama trebala bi doseći 130 centimetara, daleko ispod razornih 187 centimetara prošlog studenoga kada se Venecija našla pod vodom. Bila je to druga najveća poplava u povijesti tog grada.

Projekt „MOSE“ je razvijen daleke 1981. godine s ciljem zaštite neprocjenjivog umjetničkog naslijeđa Venecije uslijed sve češćih plavljenja prilikom izraženijih plima. Trebao je biti gotov 2011., a u potpunosti je testiran tek u srpnju 2020. godine i danas prvi put pušten u svoju punu funkciju.

https://www.facebook.com/ComunediVenezia/photos/a.10153244288953565/10157790508008565/?type=3

Venecijanske poplave – “acqua alta” – uzrokuje niz čimbenika koji se dodatno pogoršavaju zbog klimatskih promjena, poput rasta razine mora, neuobičajeno visokih plima i povlačenje tla, zbog čega grad tone. MOSE bi trebao zaštititi Veneciju od plima visokih do tri metra.

Brane su sagrađene u Brodosplitu, a trebale bi spasiti grad od potpunog potonuća upravo se montiraju, a talijanski mediji još su prošle godine spominjali trostruko premašivanje budžeta, korupciju i potpuni kaos.

Davor Majkić koji je i sam radio na projektu, ovaj posao je nazvao lakrdijom, čak i tragedijom. O ovome smo već prije objavili njegov detaljan elaborat u kojem stoje detaljna pojašnjenja o načinu funkcioniranja brane, kao i brojnim problemima kojima se projekt nosio i nosi.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VENECIJA TONE Stručnjak: “Pokušaj spasa u gradnji brane je najveća lakrdija”
Projekt “Mojsije” trebao spasiti Veneciju od potonuća, a doživio fijasko
DOBAR POSAO U BRODOSPLITU: Isporučene brane za spas Venecije od plime