Povezivanje, suradnja i edukacija poduzetnih žena otoka Pašmana u sklopu projekta OtokNET

Početkom studenog, u Zadru je organiziran sastanak Otočnog vijeća kojem su nazočili predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić, a u sklopu kojeg je održana i dodjela ugovora iz Programa poticanja razvoja civilnog društva na otocima u 2023. godini.

Odlukom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU u okviru Javnog poziva za poticanje organizacija civilnog društva na otocima u 2023. godini sredstva su osigurana za 56 otočnih udruga od čega je 5 udruga iz zadarske županije, a čak 3 s otoka Pašmana. Jedna od odabranih udruga je i Modus Vivendi iz Pašmana koja je ovim putem iznosom od 6.000 eura osigurala financiranje nastavka projekta koji se provodio ove godine – projekta OtokBIZ, piše OtokPašman.

Još 2022. godine udruga Modus Vivendi usmjerila je svoje aktivnosti na povećanje vidljivosti žena u životu lokalne zajednice, poticanje uključivanja žena u sva područja društvenog i gospodarskog života, njihovo osnaživanje i povezivanje te izgradnju mreže podrške i uspostavljanje mjesta razmjene znanja žena otoka Pašmana te pokrenula projekt OtokBIZ sufinanciran od strane Općine Pašman i za koji je također dobila financijska sredstva od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

– U novom formatu projekt nosi ime OtokNET i ovim nazivom želimo naglasiti bitnu komponentu u životu svake osobe, a naročito kada živi na otoku – povezivanje, suradnju i podršku, kaže predsjednica udruge Andreja Baraba.

Projekt OtokNET je logičan nastavak projekta OtokBIZ kojim je započet proces povezivanja i stvaranja zajednice poduzetnih žena otoka Pašmana, a projekt je ujedno i omogućio identifikaciju stvarnih potreba i izazova s kojima se susreće ženska populacija svih dobnih skupina i radnog statusa na otoku.

– OtokNET je usmjeren na daljnje jačanje kapaciteta žena kroz edukaciju i međusobni transfer znanja i iskustava, osnaživanje postojeće te daljnje širenje mreže podrške, kao mjesta razmjene znanja i iskustava te dobrih prilika za razne suradnje. Projektom planiramo održavanje niza edukacija za žene na temu započinjanja poduzetničkog puta, značaja društvenih mreža u poslovanju, potencijala poljoprivrednog zemljišta i poslovanja u OPG-u, upravljanja financijama i odnosa s novcem, kao i tema iz osobnog razvoja, a sljedeće godine planira se i održavanje panela “Potencijal turizma kao pokretača ženskog poduzetništva“, objasnila je za naš portal Baraba dodavši da je i ovaj put njihov partner udruga Žene za otok iz Krka s kojom je do sada ostvarena odlična suradnja.

Udruga Modus Vivendi je također partner na projektu „Na pola puta“ udruge Žene za otok, zajedno s Udrugom proizvođača paškog sira s Paga, koji obrađuje temu valorizacije kulturne i prirodne baštine i njenog potencijala u razvoju lokalnog poduzetništva. U sklopu tog projekta članice Udruge Modus Vivendi dobit će priliku izraziti svoje umijeće umjetničkog stvaralaštva, ali i osvijestiti postojanje i potencijal baštine otoka Pašmana. Ovu aktivnost organizirat će i voditi članica udruge Ivana Medić.

I.B.