Potvrđena optužnica u slučaju Uljanik teška oko 900 milijuna kuna

RIJEKA – Optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci danas je potvrdilo optužnicu u “slučaju Uljanik” zbog više kaznenih djela iz gospodarskog kriminala, u ukupnom iznosu od oko 900 milijuna kuna.

Optužnicom, koja je izmijenjena i dorađena, obuhvaćeni su prvookrivljeni bivši član Uprave pulskog brodogradilišta Uljanik Marinko Brgić te još 11 bivših čelnika Uljanika i riječkog brodogradilišta 3. maj. Među optuženima je i tvrtka Uljanik plovidba iz Pule, koja je kasnije promijenila ime u Alpha Adriatic.

Odvjetnica drugooptuženog Dragutina Pavletića, Marija Budimir smatra da će država ovaj spor izgubiti te da branitelji optuženih smatraju kako nije provedeno brodograđevno-brodarsko vještačenje koje je bilo neophodno kako bi se razjasnile okolnosti u kojima su poslovne odluke donesene. Rekla je i da su branitelji optuženih smatrali da postoje i razlozi da se za pojedina kaznena djela postupak obustavi.

Prvookrivljenog bivšeg člana uprave Uljanika Marinka Brgića te još 11 bivših čelnika Uljanika i 3. maja tereti se za zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a jednog okrivljenika i zbog subvencijske prijevare, kojima je počinjena ukupna materijalna šteta od oko 900 milijuna kuna.

J.K.