Potpredsjednik Vlade Božinović: "Idemo očistiti Hrvatsku od mina"!

U Ministarstvu unutarnjih poslova prigodno obilježen 4. travnja - Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju.

Tom prigodom, kroz film Protuminsko djelovanje u RH - od izazova do prilike, prikazan je put razminiranja Republike Hrvatske od 1996. do danas.
 
Govoreći o minskoj opasnosti kao posljedici ratnih razaranja na području Hrvatske, ministar Božinović istaknuo je kako je još 87 kilometra kvadratnih minski sumnjivog područja na području 21 grada i općine u 4 županije zagađeno s više od 9 900 raznih minsko eksplozivnih ostataka rata, obilježenih s 4 037 oznaka minske opasnosti.

Foto: Screenshot/YouTube

- Hrvatski protuminski sustav je međunarodno prepoznat. Imamo dobre i vidljive rezultate te je dosad osiguranim financijskim sredstvima u potpunosti odrađeno razminiranje kuća i okućnica, vitalne infrastrukture, državne granice, poljoprivrednih površina, gospodarskih objekata, nasipa i inundacijskih pojaseva, pašnjaka, turističkih destinacija te područja zaštićene prirode -  rekao je ministar Božinović te dodao kako je još preostalo od mina osloboditi šume, uglavnom brdsko-planinskog područja, što je, zbog značajki terena i korištenja uglavnom ručne metode detekcije mina zahtjevnije.

Bila je ovo i prilika da potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić potpišu Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Croatian safe steps CROSS, prvi prijavljeni strateški projekt iz Programa Konkurentnost i kohezija 2021-2027, koji za cilj ima razminiranje 34,5 km² šuma i šumskog zemljišta, a vrijednost mu je 52,23 milijuna eura, od čega su sredstva EU 32,3 milijuna eura.

Ravnateljstvo civilne zaštite, kao operativno tijelo Ministarstva unutarnjih poslova u procesu pripreme projekata razminiranja pripremilo je i drugi projekt - "Croatian safe steps II", čija je vrijednost 78 milijuna eura, od čega su 48,36  milijuna eura bespovratna sredstava EU.

- Izazov koji je pred nama nije lagan, ali ne postoji nitko na svijetu s više iskustva od vas da taj posao uspješno obavi. Idemo očistiti Hrvatsku od mina - zaključio je ministar Božinović.

J.T.