Potpisan sporazum o suradnji u projektu Plastic Smart Cities Croatia

TROGIR – Trogir je nakon Dubrovnika, drugi grad u hrvatskoj koji će kroz projekt Plastic Smart Cities u idućih 18 mjeseci doprinijeti aktivnom podizanju svijesti građana, o uzrocima i posljedicama plastičnog zagađenja na okoliš, morske i kopnene ekosustave te zdravlje ljudi. Sporazum o projektu su potpisali izvršna direktorica Udruge Sunce Split, Gabrijela Medunić-Orlić i trogirski gradonačelnik Ante Bilić.

Udruga Sunce Split u suradnji s WWF Mediterranean ove je godine  započela s provođenjem projekta Plastic Smart Cities Croatia, u kojem kao partner sudjeluje jedna općina ili grad na moru, a koji bi provedbom projektnih aktivnosti doprinijeli smanjenju plastičnog otiska u različitim segmentima društvenog života lokalne zajednice te potaknuli upotrebu alternativnih rješenja za jednokratnu plastiku i poduzeli mjere za sprječavanje dotoka plastike u prirodu do 2030.godine. Prvi grad koji je započeo s provođenjem mjera predviđenih projektom Plastic Smart Cities je Dubrovnik, a nedavno nam se pridružio i Trogir.

Foto: Grad Trogir

Sredozemno more jedno je od najzagađenijih svjetskih mora, a polovica tih enormnih količina otpada dolazi s kopna. U Hrvatskoj se svake godine stvara 400 kilotona plastičnog otpada, odnosno u prosjeku 96 kg plastike po stanovniku. Među 22 mediteranske zemlje u regiji, Hrvatska je deseti najveći proizvođač plastičnih proizvoda i ima treću najveću proizvodnju otpada po glavi stanovnika, što pokazuje visoku razinu proizvodnje i potrošnje plastike. Stoga je vrlo važno poduzeti hitne mjere te osvijestiti građane, ali i brojne posjetitelje o potrebi žurnog djelovanja, odnosno smanjenja upotrebe jednokratne plastike. Naime, kao jedan od ključnih aktera identificiran je upravo turizam, pa je dio kampanje osvještavanja u sklopu projekta „Plastic Smart Cities“ usmjeren na strane i domaće turiste.

U idućih 18 mjeseci u sklopu projekta tako je predviđen niz aktivnosti – od istraživanja, informiranja i izrade analiza i planova, radionica preko javnih događanja i tribina. Kroz provedbu projektnih aktivnosti radit će se i na podizanju svijesti građana grada Trogira, i u konačnici svih građana RH, o uzrocima i posljedicama plastičnog zagađenja na okoliš, morske i kopnene ekosustave te zdravlje ljudi.

Potpisnik sporazuma i donator ovog projekta je međunarodna organizacija Worldwide Fund for Nature (WWF) – Mediterranean koja je pokrenula inicijativu Plastic Smart Cities, kako bi motivirala gradove diljem svijeta na smanjenje zagađenja plastikom.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Dubrovnik postaje prvi hrvatski plastic smart city