Potpisan sporazum o suradnji na obnovi dubrovačke palače Sponze

DUBROVNIK – Zavod za obnovu Dubrovnika i Državni arhiv u Dubrovniku potpisali su Sporazum o suradnji na projektu obnove palače Sponza.

U cilju početka realizacije ovog projekta, Državni Arhiv u Dubrovniku sklopio je dodatak ugovoru s Ministarstvom kulture i medija o korištenju sredstava u 2022. godini kojim se Arhivu osiguravaju sredstva za radove na obnovi palače u iznosu od dva milijuna kuna.

Ministarstvo je također osiguralo i preostali iznosa za realizaciju projekta, budući da je procijenjena vrijednost radova 4,7 milijuna kuna s PDV-om.

Zavod za obnovu Dubrovnika provest će odgovarajuće postupke javne nabave za izvođenje radova obnove Sponze i usluge stručnog nadzora pri izvođenju radova. Također će sklopiti ugovore, koordinirati sve sudionike u realizaciji ugovora i izvođenju radova te pratiti i voditi projekt sve do njegovog potpunog završetka i primopredaje objekta, kao i konačne predaje palače Sponza Arhivu, stoji u priopćenju.

Foto: Pixabay

Radovi sanacije, obnove i restauracije Sponze obuhvaćaju konstrukcijsku sanaciju kamenih elemenata nosive konstrukcije, kao i drvene krovne konstrukcije, obnovu krovišta, pokrova i podnih slojeva u južnom dijelu potkrovlja, sanaciju metalnih ključeva postojećih natega na pročeljima te obnovu i restauraciju kamene plastike i vanjske stolarije.

Palača Sponza smatra se jednim od najreprezentativnijih objekata od javnog značaja unutar spomeničkog dijela Dubrovnika te ima iznimnu kulturnu vrijednost. U nekadašnjoj carinarnici, kovnici novca i oružarnici, kroz povijest su se obavljale mnoge javne funkcije, a danas se u njoj čuva najdragocjenije arhivsko gradivo dubrovačkog područja.

J.K.