Potpisan 600 milijuna kuna vrijedan ugovor za izgradnju obilaznice iznad Novog Vinodolskog

NOVI VINODOLSKI – U Novom Vinodolskom jučer je potpisan 600 milijuna kuna vrijedan ugovor za izgradnju obilaznice za koju su pripreme počele još prije 10 godina.

Ugovor o izvođenju radova za izgradnju obilaznice potpisali su predstavnici Hrvatskih autocesta i odabrane zajednice ponuditelja, koju čine tvrtke Kolektor CPG iz Slovenije i ICM SPA iz Italije. Nova dionica sastavni je dio buduće autoceste A7 Rupa-Rijeka-Žuta Lokva, a rok za njezin dovršetak je 3 godine.

Na potpisivanju je bio i ministar prometa Oleg Butković koji je istaknuo kako je obilaznica tek prva faza projekta gradnje buduće autoceste A7 te da dobri financijski rezultati HAC-a, uz provedeno restrukturiranje cestarskog sektora, otvaraju mogućnost da gradnja počne u idućih nekoliko godina.

– To jest prva faza izgradnje autoceste od Križišća do Žute Lokve. Postoje dobre naznake da se u idućim godinama krene i s autocestom cijelom dionicom, kao i prema Dubrovniku – rekao je Butković.

Naglasio je kako se sada u prometnu infrastrukturu u Hrvatskoj ulaže oko 25 milijarda kuna te da se promet pokazao kao jako učinkovit resor u povlačenju europskih sredstava i realizaciji velikih infrastrukturnih projekata.

Predsjednik uprave HAC-a Boris Huzjan rekao je da je obilaznica važna ne samo za Novi Vinodolski i Primorsko-goransku županiju već i za cijelu Hrvatsku jer prolazi trasom Jadransko-jonskog koridora. HAC je, tvrdi Huzjan, osigurao vrlo povoljno financiranje projekta.

– Osigurali smo financiranje u iznosu od 81 milijun eura, od čega polovinu u suradnji s HPB-om, uz kamatu od 1,03 posto te drugu polovinu s HBOR-om, uz kamatu od 1,8 posto, pri čemu je kamatna stopa nepromjenjiva. Za nas u HAC-u ovo je izuzetno važan projekt – zaključio je Huzjan.

M.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Gradi se obilaznica Novog Vinodolskog