POTOP U SPLITU U sat vremena palo 36 litara kiše na četvorni metar!

SPLIT – Nakon većinom sunčane subote slijedi sasvim suprotna nedjelja – oblačna i kišovita, sa snijegom ne samo u gorju nego vjerojatno i u nekim nizinama, piše HRT u prognozi za nedjelju i sljedeće dane.

Na Jadranu jutros pada obilna kiša, lokalno i uz izražene pljuskove i grmljavinu. Obilna kiša očekuje se tijekom cijelog dana.

Ulice u centru Splita su poplavljene, a na snimkama koje objavljuje Dalmacija danas vide se i bujice koje su navalile u centar grada, a neki automobili su završili pod vodom.

Državni hidrometeorološki zavod je izdao i upozorenje na obilnije količine oborine koje bi na području Splita trebale preći 30 litara, a na krajnjem jugu Dalmacije od 40 do 70 litara.

Automatska meteorološka postaja Split-Spinut bilježi čak 47 litara oborine od ponoći, od čega 36 litara od 8:30 do 9:30.

HAK objavio upozorenje za Dalmaciju

Hrvatski autoklub upozorava da su ceste diljem Dalmacije pune vode. Ponegdje su zbog neprohodnosti ceste i zatvorene. Zbog velike količine oborine dio gradskih ulica i prometnica je poplavljen, pa se pozivaju vozači na dodatan oprez.

“Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Zbog mjestimice i povremeno jake kiše, osobito u Dalmaciji, moguće su veće količine vode na kolniku. Ponegdje ima magle, a mogući su i odroni, posebice na Jadranskoj magistrali (DC8) i cestama u gorju. Upozoravamo vozače da na put ne kreću bez propisane zimske opreme.

Zbog vode na kolniku zatvorene su lokalne ceste na području Vrgorca: Veliki Prolog-Draževitići (LC67209), Kotezi-Vina (LC67203) i Podprolog-Orah (LC67207)”, piše HAK.

I.B.