Potonuli brod na Prokljanskom jezeru ostavio naftne mrlje i komade plastike

BILICE/ŠIBENIK – Nakon što je u potpunosti izgorjela jahta u Bilicama kod Šibenika, potonula na dno Prokljanskog jezera, šibenska policija je po izlasku na uviđaj  utvrdila da “na mjestu potonuća nema tragova onečišćenja“. Ipak, snimke ih demantiraju u toj mjeri da možemo slobodno reći da su službe čiji je posao nadzor mjesta katastrofe i zabilježba stvarnog stanja na terenu, javnost krivo informirali.

– Neki dan je kod nas na Prukljanu došlo do požara na brodu koji je bio vezan za luku u Mikulandrama, točnije na mul Mile Budaka. Nakon zapaljenja, odvezali su brod da odmaknu od luke da nebi došlo do jos većeg požara ostalih brodova – prepričava nam stanovnica Bilica.

– Vatrogasci su došli s kopna, ali s mora su došli tek uru kasnije, pustivši da brod izgori i potone bez da su pokušali bar ugasiti i odvući ga negdje na obalu i time ne dozvolit da potone.

Nakon potonuća broda na Prukljanu su vidljive naftne mrlje i plastika koja pluta i nikog nije briga. Ribari su nam poslali ovaj video u čudu da nitko nije reagirao – ispričala nam je o ovom slučaju stanovnica Bilica – kaže za Morski HR ogorčena Biličanka.

Nije postavljen zaštitni pojas, a policija izjavila da onečišćenja ni nema

Mještani Bilica ne mogu doći k sebi da nitko nije reagirao tijekom požara na brodu i napravio zaštitni pojas kako bi spriječio izlijevanje po cijelom Prukljanu. Trenutačno je korenat odnio mrlje u Vrulje, a mještani vjeruju da će večeras kada okrene na buru ta mrlja stići u Šparadiće. Nevjerojatno je zapravo kako su vatrogasci na moru čekali samo da brod izgori i potone čime bi sva nafta i ulje izgorila, ali kao što vidimo na snimci to se nije dogodilo. Nevjerojatno je isto tako što nitko od nas nije reagirao i zaštitio Prukljan, naše jedino i najveće blago koje imamo od kojeg su se generacije hranile. Snimku su nam poslali zabrinuti mještani i ribari iz Bilica koji se pitaju, koliko zapravo brinemo o svom Prukljanu? I pitanje je, što sada s tim brodom koji je na dnu Prukljana? – reakcija je pak s lokalnog portala Bilice.com.

Podsjetimo, po dojavi o požaru, vatrogasci su čekali vatrogasni brod da bi mogli započeti s intervencijom. Po pristupanju vatrogasaca, na siguran način se pristupilo gašenju, ali plovilo je oko 19,07 sati potonulo, izvijestile su hitne službe, koje su u objedinjenom policijskom izvještaju ustvrdile da na mjestu potonuća nema tragova onečišćenja.

Snimka ipak govori nešto drugačije…

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Šibenska policija utvrđuje okolnosti koje su dovele do požara i potonuća jahte u Bilicama
VIDEO U potpunosti izgorjela i potonula jahta u Bilicama kod Šibenika