Starlink donosi internet na brodove - Postignut dogovor pomorske industrije s Elonom Muskom

Kao i ostale tvrtke poduzetnika Elona Muska, i satcom usluga, odnosno usluga satelitskih komunikacija Starlink, poznata je po poslovnom modelu izravnog kontakta ili komunikacije s potrošačem – nešto što se navodno nije baš svidjelo 'trećim stranama' satelitskih komunikacija u pomorskom sektoru, koji su tradicionalno uvijek posredovali u odnosu između pružatelja satelitskih usluga i brodovlasnika. Ali u ovotjednoj objavi, pružatelj usluga satelitskih komunikacija Speedcast, izvijestio je da je postignut jedinstveni dogovor o distribuciji i integraciji internetskih usluga Starlink za klijente u pomorskoj industriji.

Vijest je stigla kao poprilično iznenađenje za tržište. Naime, Starlink je u srpnju najavio da uvodi izravnu pomorsku satelitsku uslugu za brodovlasnike, nakon čega je u kolovozu uslijedila velika najava uvođenja Starlinka diljem cijele flote Royal Caribbeana.

Speedcast je u utorak najavio da je sklopio ugovor o posredovanju za satelitske internetske usluge te da već provode testove s korisnicima. Čini se da najava konvencionalnije usluge kojom upravlja treća strana od utorka kreće prema novom pomorskom satelitskom poslovnom modelu, a Speedcast izvještava da već opslužuje probne korisnike.

- Starlink je novi komunikacijski put za naše klijente u pomorskoj industriji, koji nudi značajnu raznolikost i dodatni kapacitet internetskih usluga u vrijeme kad potražnja za povezanošću raste i na onim najudaljenijim mjestima na Zemlji - rekao je Joe Spytek, glavni izvršni direktor u Speedcast-u.

- Kao pouzdani integrator tehnologije sljedeće generacije, uzbuđeni smo što možemo dodati Starlink našem kompletu usluga, kako bismo sveprisutno povezivanje učinili stvarnošću diljem svijeta - dodao je.

Starlinkovih 2200 satelita u orbiti već neko vrijeme osiguravaju povezanost s korisnicima na kopnu, ali pomorski satcom se susreće s puno većim izazovima, kao što su nedostatak stanica na zemlji i grubih vremenskih uvjeta.

Brzina do 350 mbps koju Starlink promovira nekoliko je puta brža od konkurencije, a usluga također osigurava puno manje kašnjenje zbog niske orbite satelita. To ga tako čini korisnim za videokonferencije i druge aplikacije gdje je vremenski odmak u vezi nepoželjan. Početna ponuda tvrtke temeljila se na ESA terminalu s ravnim panelom, čija je prednost to što nema pokretnih dijelova, ali je ograničena u mogućnostima za veze na niskim nadmorskim visinama.

Royal Caribbean tvrdi da je probni put na kruzeru Freedom of the Seas dobio "ogromnu količinu pozitivnih povratnih informacija od gostiju i posade", što ga je navelo da kupi uslugu za svaki brod u svojoj floti, piše The Maritime Executive.

I.G.