Postavljena stanica za mjerenje kakvoće zraka u Splitu, građani se žale: "Predaleko je od zagađivača!"

VRANJIC/SPLIT - Dugo je trebalo da se čuje i prihvati glas građana u slučaju zagađenja zraka kod Vranjica i na sjevernom dijelu Splita. Započelo je tako mjerenje kvalitete zraka, a mjerna stanica je postavljena na području kotara Brda.

Vranjičani i Splićani se već godinama žale na zagađenje zraka, uzrokovano pretovarom različitih rasutih tereta u Sjevernoj luci, koje vjetar raznosi prema njihovim kućama.

- Našim upornim objavama i prijavama o oblacima prašine iz sjeverne luke Split koji nošeni vjetrom učestalo odlaze prema stambenoj zoni na Brdima i ugrožavaju zdravlje stanovništva , došlo je do "djelomičnog" pomaka - poručuju na stranici Ekološki Teror Vranjic Brda.

- Zašto "djelomično"? Naime, mjerna stanica je postavljena u Petravićevoj ulici br.19 na približno 800 m udaljenosti od "brda" ugljena i troske na otvorenom! Stanica je trebala biti postavljena bliže, na Vranjičkom putu ili nekoj drugoj poziciji na max. udaljenosti  150- 200 m od istih! Stanica obavezno treba vršiti mjerenja za vrijeme bure, što je vrlo upitno! - upozoravaju građani.

Mjerenja će se obaviti četiri puta tijekom u trajanju od 15 dana u svakom godišnjem dobu, a provest će se akreditiranim metodama s uređajima na mobilnim mjernim postajama za mjerenje kvalitete zraka postavljenim od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) Splitsko-dalmatinske županije, najavljeno je na službenim stranicama Grada Splita.

D.G.