Postavljanje podmorske edukativno-promotivne staze u Murteru

MURTER - U četvrtak 17. studenog 2022. postavit će se podmorska edukativno-promotivna staza na plaži Podvrške u Murteru.

Postavljanje ove staze jedna je od aktivnosti u sklopu projekta TANGRAM, financiranog u sklopu Interreg programa ADRION kroz Europski fond za regionalni razvoj (European Regional Development Fund (ERDF)) i IPAII fondove.

Aktivnost postavljanja edukativne podmorske staze ima za cilj pridonijeti obogaćivanju turističke ponude, valorizaciji kulturnog nasljeđa i očuvanju prirodnih bogatstava lokaliteta.

Izrada podmorske edukativno-promotivne staze će osim povećanja atraktivnosti lokaliteta informirati posjetitelje koji ju žele istražiti o kulturnom nasljeđu Kornata, samim Kornatima, a u isto vrijeme pridonijeti povećanju bioraznolikosti podmorja na lokalitetu funkcionirajući kao umjetni podmorski greben, antropogena, umjetno izgrađena i uronjena čvrsta konstrukcija na dnu mora koja predstavlja prikladnu čvrstu podlogu za prihvat obraštajnih organizma koji pospješuju doseljavanje i razvitak autohtone ihtiofaune i drugih životnih oblika hridinastih staništa i tako pružaju sigurnu fizičku zaštitu novonastalim morskim bentoskim životnim zajednicama i osiguravaju učinkovitu zaštitu za riblju mlađ i za ličinačke oblike drugih morskih vrsta.

Također, podmorske edukativnom stazom replicirat će se filmski set na najpoznatijoj kornatskoj utvrdi – Tureti.

I.B.