Prvi snimljeni kit koji govori – Orca Whiter ponavlja ljudske riječi!

Kitovi su poznati po svojim impresivnim komunikacijskim vještinama koje omogućuju međusobne „razgovore“ preko složenih klikova i pjevanja, čak i kad su jedni od drugih udaljeni 100 milja! Jedan od eksperimenata je pokazao da su ovi sisavci također sposobni oponašati ljudski govor – podvig za kojeg se prethodno vjerovalo da je ograničen na primate, ptice, slonove, dupine i tuljane.

Znanstvenici tvrde da su snimili Orcu Whitera koji je ponavljao riječi ‘hello’ i ‘bye bye’, brojao je do tri, i čak izgovarao ime svoje trenerice Amy. 17-godišnja orka živi u akvaparku Marineland, u francuskom Antibesu i prvi je u svijetu čije su ljudske riječi snimili znanstvenici.

Ovo postignuće je još važnije jer kitovi nemaju istu vokalnu sposobnost kao i ljudi. Dok ljudi koriste glasnice za govor a zvuk se prenosi zrakom, kitovi proizvode zvukove kroz njihove nosne prolaze pomoću zračnih jastuka i priroda ih je razvila da im se zvukovi kreću vodenom masom.

Nedavno su znanstvenici otkrili i da kitovi imaju različite „naglaske” ili „kulture”, a studija sugerira da se te razlike događaju kad mladi imitiraju odrasle, na sličan način kako djeca uče govoriti kroz kopiranja.

U zborniku španjolskog Kraljevskog društva José Abramson sa Sveučilišta Complutense u Madridu kaže:

– Vokalna imitacija je znak ljudskog govornog jezika koji je uz ostale napredne kognitivne sposobnosti potaknuo evoluciju ljudske kulture. Otkrili smo da je subjekt napravio prepoznatljive kopije poznatih ljudskih zvukova i to relativno brzo, najviše tijekom prvih 10 pokušaja i tri u prvom pokušaju. Naši rezultati pružaju podršku hipotezi da se vokalne varijante promatrane u prirodnim populacijama ove vrste mogu društveno naučiti imitacijom.

U prijašnjim istraživanjima uočeno je da u svojim prirodnim staništima kitovi razvijaju i vlastiti dijalekt, a čini se da neki klikovi predstavljaju imena pojedinih jedinki. Neki kitovi, na primjer, nauče svoje pozive jedni od drugih i tako imaju lokalne vokalne dijalekte koji ih označavaju kao članove njihove društvene skupine.

D.G.