Poslušajte kako zvuči dijalektalna poezija otoka Hvara u kombinaciji s tradicijskom glazbom

JELSA – U Muzeju općine Jelsa u nedjelju navečer priređuje nesvakidašnji događaj autorice Sare Renar.

Riječ je o Poetskoj mapi Hvara, multimedijskom projektu koji ima za cilj na suvremen način javnosti približiti tradicijsku glazbu i dijalektalnu poeziju otoka Hvara te da na jedan novi način ispričati priču jednog otoka. Rezultat je niz audio kompozicija povezanih s lokalitetima u Vrisniku, na Humcu i u Jelsi u digitalnom, a uskoro i u fizičkom obliku.

Foto: Muzej općine Jelsa

Glazba koju će publika čuti inspirirana je zapisima tradicijske glazbe velikog skladatelja i muzikologa, Jelšanina Antuna Dobronića, a poezija koja se izgovara djelo je dvojice braće, iznimno značajnih pjesnika, Vrisničanina Marina Franičevića i Jure Franičevića-Pločara.

Svaka skladba povezana je s određenom lokacijom te o njoj govori kroz poeziju i glazbu. Sve skladbe i lokacije mogu se preslušati i pregledati na web stranici Muzeja općine Jelsa, a 18. srpnja predviđeno je predstavljanje projekta u fizičkom prostoru, kada će posjetitelji na lokacijama putem QR koda moći slušati skladbe.

Predstavljanje će se održati u sklopu programa Jelsa Art Biennial, a osim Poetske mape u 20 sati očekuje vas vodstvo u jelšanskoj staroj ambulanti. Program završava projekcijom filma Blue Breath portugalskog redatelja Rodriga Areiasa u ljetnom kinu u 21 sat.

Glasove za Poetsku mapu su, kako u čitanju, tako i u pjevanju, nesebično posudili sami stanovnici Vrisnika i Jelse.

K.B.