Posljednjih godina grad Rijeka postaje vrlo traženo city-break odredište

Jedan od naših gradova koji posljednjih godina doživljava veliki turistički procvat je Rijeka. Otvoreni su novi hotelski i hostelski smještajni kapaciteti, u stalnom je porastu i privatni smještaj kao i cjelokupan turistički promet. Nekada pretežito industrijski grad razvija se u vrlo traženo city-break odredište.

Ljeto na Korzu nikad življe, turista nikad više! Rijeka obara turističke rekorde, pa čak i one iz 2019. Dolazaka je 7%, a noćenja čak 21% više nego te rekordne turističke godine. I bez statističkih podataka, živahan žamor koji ispunjava grad, a u kojem se isprepleću različiti svjetski jezici, jasan je znak da se Rijeka, kada je riječ o turizmu, probudila.

  • Rijeka zapravo izrasta u izvrsnu city break destinaciju. Brojni sadržaji, kulturne manifestacije, divne riječke plaže sigurno dopridonose tome da je broj turista pogotovo mlađe dobne skupine svake godine sve veći i veći - rekla je Antonija Kardum, TZ grada Rijeke.

Obilaze se sve zanimljivosti urbanog turističkog središta. Da je gostiju sve više, potvrđuju i ugostitelji. No, potrošnja - kažu - i nije velika.

  • Potrošnja je na razini prošle godine, što znači da, s obzirom na inflaciju, vjerojatno smo čak i u nekakvom manjem prometu u odnosu na prošlu godinu - rekao je Nikola Eterović, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

I dok riječki ugostitelji ove godine očito neće trljati ruke, iznajmljivači su zadovoljni.

  • Krevet više se tražio cijeli 7 i 8 mjesec,i 9. mjesec je prilično popunjen, a najave su i za 10. i 11., tako da je dobro - rekla je Maja Slugić, Udruga privatnih iznajmljivača Rijeka.
  • Kod nas je ljeto bilo više nego zadovoljavajuće, puno je ranije krenula sezona nego prethodne dvije godine, krajem petog mjeseca već i još uvijek traje. Negdje smo na 50% popunjenosti trenutno, bukinzi stižu i dalje - rekla je Vera Lončar, direktorica hostela Dharma.

Riječki turizam rapidno raste, što je potvrdilo i istraživanje međunarodnog udruženja City Destinations Alliance. Naime, u kategoriji manjih turističkih središta, označena je kao jedna od najuspješnijih destinacija u posljednjih 5 godina, prenosi HRT.

I.G.