Posljedice kiše, jakog vjetra i snijega - Pregled stanja po županijama

Zbog snježnih padalina i orkanske bure došlo je do prometnog zastoja na cestama iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto.

Prema informacijama Hrvatskog autokluba od 20:41 sati, do daljnjega nema slobodnog cestovnog pravca za sve skupine vozila iz Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto. Zbog većeg broja vozila koja su već isključena iz prometa na odmorištima i parking mjestima, savjetujemo da ne krećete na put na navedenoj relaciji.

Foto: HAK

Za putnike koji su zbog uvjeta zapeli u prometu, organizirano je nekoliko prihvatnih centara:

  • GRAČAC, Nikole Tesle 37 (kod mosta u Gračacu). Svi ugostiteljski objekti, benzinske pumpe i trgovine bit će otvoreni tijekom noći.
  • OBROVAC, Ivane Brlić Mažuranić 4 (kontakt osoba Dražen Breulj, 098 973 1350)
  • GOSPIĆ, Miroslava Kraljevića 19 (prostor Gradske sportske dvorane)
  • KNIN, u prostorijama Studentskog doma


Informacije o prihvatu i lokacijama putnici mogu dobiti na broju 112.

Foto: Prihvatni centar Gospić



PREGLED STANJA PO ŽUPANIJAMA - 26. veljače 2023. u 20:00 sati

Zadarska županija

Zbog snježnih padalina i orkanske bure došlo je do prometnog zastoja na području grada Obrovca i općine Gračac. Županijski centar 112 Zadar zaprimio je veliki broj poziva. Od 11:00 sati promet autocestom A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje prekinut je zbog vjetra i snijega, a državnom cestom Obrovac-Gračac D27, zbog prepriječenog teretnog vozila i snijega. Obilazak je bio državnom cestom D1 preko Gračaca i Knina.

Prema informaciji HAK-a, od 14:30 sati više nije bilo slobodnog cestovnog pravca za sve skupine vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto zbog meteoroloških uvjeta. Sve službe su na terenu i tijekom dana radile na raščišćavanju cesta.

Načelnica Stožera civilne zaštite Općine Gračac je u 14:40 sati aktivirala Stožer civilne zaštite  a od 15:50 sati u Gračacu je otvoren prihvatni centar za putnike zapele u prometu. Svi ugostiteljski objekti, benzinske pumpe i trgovine bit će otvoreni tijekom noći. U Obrovcu je za potrebe prihvata i smještaja putnika u 16:35 stavljen u pripravnost dječji vrtić

Šibensko-kninska županija

U 18:30 sati otvoren je prihvatni centar u Studentskom domu u Kninu gdje je smješteno 13 osoba, a HGSS obilazi teren jer je procjena da je 100 do 150 vozila ostalo u snijegu na cestama.

Foto: HRT / Screenshot

Primorsko-goranska županija

Uslijed nevremena s olujnim vjetrom tijekom prijepodneva zaprimljeno je 50-ak dojava građana o prevrnutim kontejnerima i polomljenim granama i stablima. U ulici Slavka Krautzeka palo stablo oštetilo je više vozila, u Trinajstićevoj ulici pali su dijelovi skele na ulicu, s gradilišta kod Tower centra Rijeka padali su razni dijelovi, u ulici Franje Čandeka na pekaru Arena palo je stablo, a u ulici Drage Šćitara na ulicu je pao strujni kabel. Bilo je manjih problema u opskrbi električnom energijom i telekomunikacijama. Tijekom popodnevnih sati situacija se smirila. Na intervencije su izlazili vatrogasci JVP Rijeka (oko 20 intervencija), Rijeka plus, Ceste Rijeka, Komunalno redarstvo Rijeka i dežurne ekipe HEP-a pogon Rijeka. Ozlijeđenih osoba nije bilo.

Istarska županija

Uslijed jakog sjeveroistočnog vjetra ŽC 112 Pazin zaprimio je dojave o 14 događaja ugroze u prometu (padovi stabala, grana ili pomaknuta prometna signalizacija) na području Pule, Poreča, Žminja i Labina, 2 dojave o kvaru elektroničke komunikacijske mreže (padovi telefonskih stupova na području Poreča i Umaga), zatraženo je 9 tehničkih intervencija vatrogasaca (padovi stabala i oštećenja na zgradama na području Pule, Labina i Umaga) te 2 dojave o poremećaju u elektrodistribuciji (Pula, Rovinj). Prema informaciji VOC Pula, tijekom dana je JVP Pula imala 12 tehničkih intervencija, JVP Labin 6 tehničkih intervencija, te JVP Umag 2 tehničke intervencije.

D.G.