Poskupile lučke pristojbe u Zadarskoj županiji, SDP se buni: "Povećavaju se cijene za male brodice, a ne luksuzna plovila"

Županijska lučka uprava Zadar je donijela Odluku o visini lučkih pristojbi i naknada u lukama pod svojom nadležnošću u studenom 2022. godine s primjenom od 01. siječnja 2023. godine. Iz Zadarskog SDP-a u priopćenju javnosti izrazili su nezadovoljstvo odlukom o poskupljenju.  

O čemu se zapravo radi? Županijska lučka uprava Zadar korigirala je cijene na način da se cijena veza naplaćuje po dužnom metru broda godišnje, što znači da je u većini luka pod njihovom nadležnošću, godišnji vez sada nakon povećanja cijena, za brod od 6 metara znači 13,50 x 6 = 81 EUR godišnje.

- Svjedoci smo da je od početka ove godine glavna tema poskupljenja u trgovinama povodom uvođenja eura. AP je otvorio rat trgovcima, prijeteći praznim puškama, a tamo gdje stvarno imaju utjecaja ništa. Cijene idu gore za 100%, a oni odobravaju takve odluke. Tako svjedočimo da je visina pristojbe za komunalni vez u lukama B kategorije s prethodnih 50 kuna godišnje po nedjeljivom dužnom metru podignuta na 13.50 eura po nedjeljiva dužnom metru. U ovu kategoriju spada većina luka s komunalnim vezom u našoj županiji.

Radi se o povećanju cijene za većinu naših građana koji imaju male brodice, a ne o vlasnicima luksuznih plovila. A sve više građana nam se žali da su u mnogim lukama poslali uplatnice bez da su osigurali normalan vez i sidro i bez uložene kune. Pritom su neke luke u koje nije uložena niti kuna "prebacili" iz treće u drugu kategoriju te je time cijena s 30 kuna podignuta na 13.50 eura. Ove opetovane prigovore naših sugrađana dobivamo cijeli ovaj mjesec. Ako je inspekcija kažnjavale frizerski salon zbog zaokruživanja na punih 4 centa kako bi trebala reagirati na zaokruživanja od 100%? - pitaju se u zadarskom SDP-u.

ŽLU Zadar: "Tim sredstvima možemo isključivo financirati gradnju i održavanje lučke podgradnje"

A iz Županijske lučke uprave Zadar dobili smo detaljno pojašnjenje izmjena cijena za 2023. godinu.

Naime, prihodi lučke uprave su lučke pristojbe i lučke naknade, naknade od koncesija, sredstva iz proračuna osnivača i ostali prihodi.

Člankom 61. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama propisano je da se sredstvima iz proračuna osnivača lučke uprave može isključivo financirati gradnja i održavanje lučke podgradnje.

Ostala sredstva u cijelosti pripadaju lučkoj upravi na čijem se području ubiru i namijenjena su za:

1. izgradnju i održavanje lučke nadgradnje i podgradnje,

2. opremanje luke opremom za zaštitu mora od onečišćenja s brodova,

3. održavanje dubine u luci i na sidrištu luke,

4. troškove poslovanja lučke uprave.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je donijelo Pravilnik o kriterijima za određivanje namjene pojedinog dijela luke otvorene za javni promet županijskog i lokalnog značaja, način plaćanja veza, uvjete korištenja te određivanja maksimalne visine naknade i raspodjele prihoda.

Člankom 19. predmetnog Pravilnika propisano je da je lučka uprava dužna kategorizirati luke i njene pojedine dijelove u zone.

Određena zona određuje lučku pristojbu, a u postupku zoniranja uzimaju se u obzir i sljedeća mjerila:
1. Atraktivnost geografskog smještaja pojedine luke u cijelosti odnosno mikrolokacije kao dijela lučkog bazena unutar lučkog područja luke;
2. Razina uređenosti lučke nadgradnje i podgradnje u luci
3. Stupanj zaštićenosti luke
4. Ekološka opremljenost luke
5. Opremljenost luke specijaliziranom opremom i zaštitnim sredstvima kod ekoloških incidenata i iznenadnih zagađenja mora manjih razmjera
6. Stupanj opremljenosti luke osnovnim sadržajima
7. Stupanj opremljenosti luke dodatnim sadržajima
8. Blizina gradskog središta
9. Povezanost na cestovnu infrastrukturu
10. Blizina brodogradilišta i servisa.

Sukladno propisanoj obvezi Županijska lučka uprava Zadar je naručila od Pomorskog fakulteta u Rijeci da izradi Studiju kategorizacije luka otvorenih za javni promet pod svojom nadležnošću.

Istom je provedena analiza trenutnog stanja te izvršena kategorizacija luka i njezinih pojedinih dijelova u zone, izvršen je objektivan sustav ocjenjivanja u lukama te predložene visine lučkih pristojbi i naknada.

Izrađena Studija je, uz investirana sredstva u izgradnju luka, bila temelj za donošenje nove Odluke o visini lučkih pristojbi i naknada, poručuju iz ŽLU Zadar.

Donosimo i nove cijene:

ž