POSEJDONOV VRT Umjetni greben u zaljevu Valsaline

PULA – Povodom obilježavanja Svjetskog dana oceana, Aquarium Pula, u suradnji s Meeresschule  Pula, predstavljaju provedbu projekta “Posejdonov vrt – umjetni  greben u zaljevu Valsaline”.

Glavni cilj projekta je obnavljanje morskog dna uvale Valsaline kroz razvoj učinkovitog  koncepta za povećanje bioraznolikosti u staništima degradiranih podvodnih područja. Kroz  provedbu projekta, naglasak se daje na suradnju s lokalnim ribarima koji bi svojim prilovom  doprinijeli povećanju broja zavičajnih biljnih i životinjskih vrsta u navedenom području. Isčekivani rezultat je stvaranje žarišta bioraznolikosti koje će služiti postizanju prirodne  ravnoteže i u okolnim morskim staništima.

Obalni morski ekosustavi značajni su za dobrobit čovječanstva jer su visoko produktivna  područja koja služe kao rastilišta za mnoge vrste riba i beskralježnjaka. Međutim, takva se  područja suočavaju s najbržom ekološkom degradacijom, što rezultira manjkom resursa i  usluga koje morski ekosustavi pružaju društvu.

U posljednjih nekoliko desetljeća, obale Istarske županije ozbiljno su pogođene smanjenjem kvantitativnog i kvalitativnog sastava algi i morskih cvjetnica. Glavni razlozi su fizičke promjene  nastale zbog ljudskih aktivnosti, invazivne vrste (Caulerpa cylindracea) te globalno zatopljenje.

Zaljev Valsaline na jugu grada Pule, poznat po širokoj biološkoj raznolikosti i bogatim  bentoskim zajednicama koje čine Posidonia oceanica, Zostera marina, Z. nolti, Cymodocea  nodosa i zajednice algi, danas je djelomično degradiran uslijed izgradnje nužnog incidentnog  preliva za odlaganje komunalnih otpadnih voda u kritičnim situacijama. Riječ je o betonskoj  građevini duljine 300 m i širine 1 m, koja prolazi sredinom zaljeva i prekriva imenovanu  biocenozu. Upravo je ovaj zid nadahnuo koncept ovog projekta, naime vraćanje biološke  raznolikosti zaljevu.

Foto: HRT / Screenshot

Svrha projekta “Posejdonov vrt – umjetni greben u zaljevu Valsaline” je ponovna uspostava  strukture i funkcije obalnih područja, to jest, obnova bentoske zajednice zaljeva Valsaline  pošumljavanjem vrstama algi, morskih cvjetnica i beskralješnjaka te uspostavom rastilišta za  riblju mlađ.

Projekt bi mogao u budućnosti poslužiti kao dobra praksa za obnavljanje ostalih područja degradiranih antropogenim, podvodnim građevinama.

Za obnavljanje područja predviđena je suradnja s ribarima u prikupljanju biološkog materijala  (sesilni beskralješnjaci te jaja sipa, hrskavičnjača i lignji ulovljenih u prilovu). Ribari će biti  informirani o važnosti prilova te načinu na koji oni sami mogu djelovati u oporavku  bioraznolikosti mora kao izvora njihovih prihoda. Suradnja će poboljšati vezu akvarija s  ribarima.

Strateški ciljevi projekta su:

  • Uspostava stručne suradnje u svrhu sakupljanja podataka o lokalitetu. Aquarium Pula  surađivat će s privatnom tvrtkom zaduženom za obrazovanje studenata o moru  (Meeresschule) koja će opisati specifične značajke zaljeva Valsaline te promjene u  staništu tijekom posljednjih godina.
  • Ponovno uvođenje nestalih ili desetkovanih lokalnih morskih vrsta. U tu svrhu će  Aquarium Pula postaviti rastilišta za riblju mlađ, te prikačiti biljne i životinjske vrste na  betonski zid.
  • Suradnja s ribarima u svrhu prikupljanja popratnog ulova. Aquarium Pula i Sveučilište u  Puli uspostavit će program s ribarima koji uključuje sakupljanje popratnog ulova za  obnavljanje uvale Valsaline.
  • Podizanje svijesti o osjetljivosti morskih ekosustava u vremenu ekoloških promjena.  Obrazovna ustanova Meeresschule osmislit će podvodnu poučnu stazu za školarce,  studente i turiste.

I.B.