Posadi kruzera koji je prvi uplovio u Dubrovnik uoči Uskrsa uručen Statut grada

DUBROVNIK – Pred Dubrovnikom je, čini se, vrlo dobra sezona, barem kada du u pitanju kruzeri. U ovoj godini očekuje se dolazak više od 300 kruzera, a dozapovjednik prvog broda koji je uoči Uskrsa uplovio u dubrovačku gradsku luku, dobio je i prigodan poklon.

Dubrovački gradonačelnik uručio je danas primjerak Statuta Dubrovnika iz 1272., na engleskom jeziku, dozapovjedniku broda Norwegian Star, kompanije NCL – Mislavu Rogošiću, i to po uzoru na običaj darivanja prvog broda koji je pred Uskrs uplovljavao u Dubrovnik.

Današnji prijem dio je službenog programa obilježavanja Godine Dubrovačkog statuta, u čast 750. obljetnice stupanja na snagu ovog dokumenta Dubrovačke Republike. Ovo je ujedno i najava dobre kruzing sezone, budući da se u dubrovačkoj luci u ovoj godini očekuje uplovljavanje 345 brodova na kružnim putovanjima, s oko pola milijuna putnika.

Što se tiče ograničenja broja kruzera koji mogu biti u Dubrovniku, i dalje vrijedi pravilo da u gradskoj luci u isto vrijeme mogu biti privezana najviše dva kruzera, kako bi se smanjio pritisak velikog broja turista  na staru gradsku jezgru.

J.K.