Posada s američkog nosača aviona Harry S. Truman iskrcala se u Split

SPLIT – Devedeset borbenih zrakoplova i helikoptera, 333 m čelika. Nuklearni nosač aviona “Truman”, jedan je od simbola i ponosa američke ratne mornarice. Ponovno je nakon nekoliko godina usidren u kanalu ispred Splita. Ima više od 5.000 članova posade koja je dobila priliku za izlazak na kopno.

Nema u Splitu ulice, trga ili kafića u kojima se ne čuje engleski jezik. Amerikanci žele sve vidjeti, okusiti i osjetiti, javlja HRT.

Prev 1of7 Next

– Tako je dobar osjećaj sići s broda nakon duge plovidbe i doći u prekrasan grad koji nas je dočekao raširenih ruku – rekao je Omar.

– Prvi sam put u Hrvatskoj, lijep je grad, danas sam jela dobru hranu; ovdje smo kako bismo pokrenuli ekonomski “bum” – rekla je Trish.

Foto: Nikola Brboleža / Dalmacija danas

Krasni mladi ljudi, kaže vlasnik restorana svjestan kako i ugostitelji predstavljaju svoj grad i državu.

– Jedu sve što im ponudimo. Jeli su proizvode od slavonske crne svinje. I to je lipo, kažemo im da osim Dalmacije imamo Slavoniju – rekao je ugostitelj Željko Alfirević.

– Jučer su nas malo uhvatili nespremne, pa smo ostali bez svega, ali danas smo se pripremili. U biti, nismo ni znali hoće li izaći, hoće li ih pustiti vani ili će ih zadržati na brodu, ali eto. Srećom pustilo ih je i evo, imamo jednu malu, mini sezonu – rekao je ugostitelj Daniel Nikolla.

Foto: Nikola Brboleža / Dalmacija danas

Došli su se Amerikanci odmoriti i nešto naučiti – oduševljava ih starost grada, ali i Marko Marulić.

– Saznao sam da je on veliki pjesnik, hrvatski Vergilije. Po tome ću grad zauvijek zapamtiti – rekao je Seth.

Opušteni, otvoreni i radoznali, američki mornari su uspavani zimski Split – i te kako probudili, javlja HRT.

A Dalmacija danas donosi i fotografije izbliza, koje naprosto odušeljavaju. Cijelu galeriju pogledajte OVDJE.

I.B.