Posada danske fregate ubila četiri i ranila pet pirata tijekom sukoba u Gvinejskom zaljevu

Posada danske fregate Esbern Snare koja patrolira u sklopu međunarodnih pomorskih snaga Gvinejskim zaljevom, ubila je četiri i ranila pet pirata u razmjeni vatre u međusobnoj razmjetni vatre kod obale Nigerije.

Incident se dogodio u srijedu, oko 30 nautičkih milja južno od teritorijalnih voda Nigerije, kad su specijalne snage Danske mornarice presrele brod s devet osumnjičenih pirata u blizini brojnih komercijalnih brodova.

Vojni brod je spalio hice upozorenja, ali je naknadno na njega pucano, što je potaknulo danske vojnike na pucnjavu koja je rezultirala smrću četiri pirata i jednog ozlijeđenog. Preostala četiri pirata ukrcana su na fregatu, a u incidentu nije ozlijeđeno dansko vojno osoblje.

Esbern Snare je raspoređen prošlog mjeseca u Gvinejski zaljev usred povećanog rizika od pirata. Gvinejski zaljev bio je jedno od svjetskih žarišta piratstva i oružane pljačke tijekom posljednjeg desetljeća. Međutim, prema podacima IMO-ovog globalnog integriranog informacijskog sustava (GISIS) ovi incidenti značajno su pali u prva tri tromjesečja 2021.

– Uvijek smo govorili da su vode Gvinejski zaljev najopasnije na svijetu, a situacija od sinoć naglašava ozbiljnost situacije. Definitivno postoji potreba za prisutnošću danskih vojnika, pa iako to može zvučati bešćutno: piratstvo ima cijenu – rekla je Anne H. Steffensen, izvršna direktorica kompanije Danish Shipping, koja je trenutno u Gani zajedno s danskim premijerom u posjeti raspoređenih vojnika s fregatom Esbern Snare.

D.G.