Porezni masakr na ugostitelje! Vlasnici dobili obavijesti o golemim dugovima

Vlasnicima najpoznatijih ugostiteljskih objekata ovih dana stižu rješenja na basnoslovne iznose, riječ je o poreznom udaru na restorane. Iz svega što posljednjih dana u strahu prepričavaju vlasnici restorana zaključuje se da je ministar Zdravko Marić krenuo u porezni masakr ugostitelja.

Većina ugostitelja ovih je dana na kućne adrese ili zasad usmenim putem dobila rješenja prema kojima državi na ime PDV-a duguju iznose u rasponima od 500 tisuća do navodno četiri milijuna kuna, a kako stvari stoje, riječ je tek o početku porezne presije koja bi se trebala provesti sve do krajnjeg juga Jadrana.

Nitko od ugostitelja, kako navodi N1 nije želio istupiti javno jer su u strahu od toga kakve bi to posljedice moglo imati na njihovo poslovanje, a za mnoge od njih izgledno je da im prijeti i zatvaranje jer ne znaju odakle smognuti novac kojim bi podmirili dug prema državi.

Procedura koju su prošli, prepričavaju, više-manje je ista. Krajem prošle godine ugostiteljske objekte – navodno uglavnom one s prihodima većim od tri milijuna kuna – počeli su ophoditi poreznici koji bi u njima mjesec dana provodili nadzor te kontrolirali tzv. robno-materijalno knjigovodstvo.

Potom su uslijedili mjeseci mira, da bi posljednjih dana vlasnici na adrese počeli primati porezna rješenja iz kojih proizlazi kako na ime PDV-a državi duguju i do nekoliko milijuna kuna, a većina njih bila je u šoku zbog obrazloženja kako je Porezna uprava došla do ovih cifri.

– Sve u svemu, Porezna uprava zauzela je kreativni stav. Njihov je zaključak da smo proizvode prodavali po cijenama nižima od onih koje bi trebale biti te su nam to sada odlučili naplatiti – priča jedan ugostitelj koji je želio ostati anoniman.

Navodno se radi o tome da je Porezna procijenila da trošak namirnica u konačnoj cijeni obroka ne smije biti veći od 40 posto, a tamo gdje su pronašli da je taj udio bio viši, odlučili su na razliku naplatiti PDV smatrajući da se ne radi o stvarnim cijenama već o načinu prikrivanja neprijavljenih računa.

Z.G.