Poreč među top deset hrvatskih gradova po izdvajanju za sport po stanovniku

Specijalizirani portal gradonacelnik.hr analizirao je podatke Ministarstva financija o izvršenju proračuna gradova za 2021. godinu. Podaci pokazuju da s ukupno 817 kune (danas 108,44 eura) po stanovniku godišnje, Poreč se nalazi u top deset gradova ljestvice izdvajanja za sport per capita.

S ukupno šest javnih sportskih dvorana i dvije privatne, preko 130 polivalentnih i dječjih igrališta, atletskom stazom, nogometnim stadionom, novim nogometnim kampusom, rukometnim, košarkaškim i brojnim teniskim terenima, teretanom za osobe s invaliditetom, razvijenom infrastrukturom za brojne sportaše i rekreativce uz samu obalu, teretane na otvorenom, te projektima koji su posebno prilagođeni osobama s invaliditetom, ali i općem zdravlju stanovništva, Poreč je odavno prepoznao važnost ulaganja u sport.

- Iznimno nam je drago što Poreč, s obzirom na broj stanovnika, ima registriran vrlo veliki broj sportaša, a tu je i mnogo rekreativaca koji su kulturu sporta i zdravog življenja razvijali kako se i sam grad razvijao. Upravo zato, kako bismo održavali sve sportske objekte, te u granicama svojih mogućnosti podržavali i razvijali sportske klubove, odvajamo toliki iznos na godišnjoj razini samo za sport. Ipak, entuzijazam mnogih uključenih i dobra suradnja s udrugama u sportu pomažu da se sport u Poreču razvija iz godine u godinu. Grad je tu da osigura sredstva, financira ulaganja i bude podrška Sportskoj zajednici i svim njenim članovima. Upravo smo zato u zadnjih godinu dana otvorili Nogometni kamp Jadran Poreč, koji planiramo dalje širiti, potom je otvoren pumptrack na Gradskom kupalištu, kao stijena za penjanje u dvorani Žatika. Naravno, već u ovoj godini planiramo daljnja ulaganja, kako u održavanje postojećih objekata, tako i u njihovu obnovu ali i nove sadržaje, sve u dogovoru sa Sportskom zajednicom - kazao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Grad Poreč sufinancira sportske klubove i Sportsku zajednicu grada Poreča s 1.302.850 eura (9.816.323 kuna) na godišnjoj razini. Osim toga, Poreč je već godinama, domaćin brojnim velikim svjetskim i europskim natjecanjima koje okupljaju po nekoliko tisuća sudionika od rukometnih, odbojkaških, boks, karate, judo i tekvando prvenstava, do državnih prvenstava školskih sportskih saveza, a u narednom periodu slijedi i UEFA europsko prvenstvo u futsalu U-19 ove jeseni, svjetsko veteransko prvenstvo u hrvanju iduće godine i mnoga druga.

I dok je Poreč u vrhu po izdvajanju per capita izdvajanja za sport, gradonacelnik.hr naglašava da je riječ o analizi koju redovito rade svake godine, ali i da je ovdje je riječ o 2021. godini u kojoj je tek devet gradova za sport uložilo više od deset posto svog godišnjeg proračuna, a niti jedan više od 15, što se logično možda može tumačiti i tada aktualnim pandemijskim razlozima.

Ipak kako ističu na portalu, da je sport izuzetno važan za hrvatsko gospodarstvo država sve više prepoznaje i sredstvima iz državnog proračuna. Dok su ona iz 2016. iz nacionalnog proračuna iznosila 23 milijuna eura, danas je to oko 80 milijuna eura, prema podacima Eurostata oko1,6 posto hrvatskog BDP-a dolazi iz industrije sporta, a na jedan uloženi euro putem sportskih natjecanja može se zaraditi četiri istaknuto je i na nedavnoj konferenciji „Sport - velika prilika hrvatskog gospodarstva“ na kojoj je među ostalim predstavljen i Grad Poreč.

I.B.