Poreč i susjedne općine osigurali cjelogodišnje dodatne timove hitne medicinske pomoći

POREČ – Grad Poreč i općine Tar-Vabriga, Funtana, Vrsar, Višnjan, Sv. Lovreč, Vižinada i Kaštelir-Labicni potpisale su ugovor o financiranju dodatnog zapošljavanja djelatnika Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije raspoređenih u ispostavi Poreč.

Na 70 -ak kilometara obale Poreštine ostvaruje se gotovo 10% hrvatskog turističkog prometa. Područje je to koje tijekom ljetne sezone sa 40 tisuća stanovnika, naraste na njih oko 150 tisuća.

– Nažalost, država to ne prepoznaje i mi imamo nedovoljan broj timova hitne medicinske pomoći. A govorimo o zdravstvenoj usluzi koju su naši sugrađani već platili uplatom poreza u državni proračun. Sada, samo da bismo imali uslugu jednaku drugim gradovima naše veličine u ostatku zemlje, svi skupa izdvajamo oko dva milijuna kuna godišnje za nešto što nije u našoj ingerenciji. A dodatno plaćamo i stanove za deficitarne liječnike, nabavku vozila, nabavku opreme, evo prije dva tjedna i smještaj za dodatne policijske službenike zbog izražene potrebe – sve usluge koje bi nama trebale biti osigurane kroz državni proračun, jer smo ih ako porezni obveznici, svi mi građani Poreštine, već i platili. Pitamo se gdje je kraj jer su potrebe iz godine u godinu veće, a za njih nema sluha na nadležnim mjestima – požalio se gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, dr. Gordana Antić, pak, ističe kako jedino Istra u zadnjim izmjenama mreže hitne medicinske pomoći nije dobila povećanje za razliku od ostalih županija. Od tada su osuđeni na pronalaženje sredstava za dodatne timove tijekom cijele godine, a posebno tijekom turističke sezone.

– Ilustracije radi, lani tijekom cijele godine porečka hitna imala je gotovo 5000 intervencija, a u ovoj smo godini već došli do broja 3100. Reanimacija je bilo 36 tijekom cijele protekle godine, a ove godine smo došli već do njih 27. Nama se drastično povećava obim posla, posebno na području Poreča i Poreštine – naglasila je Antić, podsjetivši da Grad i općine također sudjeluju u osiguravanju smještaja za liječnike, a Grad i u nabavci vozila i opreme, iako se radi o zdravstvu koje nije u ingerenciji jedinica lokalne samouprave.

J.K.