Poplavljeni obalni gradovi Istre!

Najavljeno nevrijeme praćeno snažnom kišom i vjetrom pogodilo je jutros veliki dio obale, a more se počelo prelijevati preko riva istarskih gradova.

Na pulskoj rivi automobili plivaju, a more se podiglo u razinu s rivom, koju na nekim mjestima prelijeva.

Promet je prilično otežan i svakako se preporučuje maksimalni oprez. Vidljivost je smanjena, automobili lako proklizavaju i teško se zaustavljaju, piše Glas Istre.

Pulska riva danas...foto Kasko, Dino Sabljak

Posted by Regional Express on Monday, November 21, 2022

Sve dežurne službe komunalnih poduzeća Pragrande i Herculanea su na terenu, a obišao ih je i gradonačelnik Pule Filip Zoričić u pratnji direktora Pragrandea Kristijana Benčića.

- Obišli smo potencijalne „kritične“ točke, sve raspoložive snage naših komunalnih tvrtki su na terenu i promptno su reagirali. Pratimo situaciju s vremenom kako bi sve prometnice ostale prohodne i sigurne za naše sugrađanke i sugrađane - poručio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Osim visoke plime teškoće s odvodnjom stvara i vjetar koji velike količine lišća nanosi na slivnike te djelatnici Pragrandea čiste slivnike od nanosa u Polikarpovoj ulici, 43 istarske divizije, Partizanskom putu, Trg Republike te užem centru grada.

Foto: Grad Pula

IstraIn piše da je visoka razina mora poplavila i centar Rovinja te da su problemi i u Poreču. Kažu da je u Rovinju more preplavilo gradski trg i rivu. Zbog toga je zabranjeno prometovanje rovinjskom rivom za sva vozila.

Voda je ušla i u neke kafiće i restorane, ali, kako doznaju od zapovjednika JVP Rovinj Evilijana Gašpića, oni za sada nisu zaprimili pozive za pomoć u eventualnom ispumpavanju.

Slični prizori stižu nam i iz Medulina te Fažane, a prema najavama meteorologa - kiša bi trebala stati tek sutra nakon čega slijedi nekoliko pretežno suhih dana.

Poplavljene su i neke ulice u Rijeci, a Crometeo je objavio da su problemi i u Cresu.

Počelo je. Kako smo i najavili, zbog niskog tlaka zraka počinje ciklonalna plima. Ovo je Cres jutros Foto: Mar Tina

Posted by Crometeo on Tuesday, November 22, 2022

D.G.