Popis svih nestalih brodova sada dostupan cjelokupnoj javnosti

Britanska kraljevska mornarica aktivna je od 16. stoljeća, a od tada do danas izgubila je više od 5 tisuća svojih ratnih brodova i ostalih plovila. U suradnji s udruženjem Pomorska arheologija Sea Trust sastavili su popis svih nestalih brodova, a bazu podataka ustupili su javnosti za daljnja istraživanja.

Opsežna lista svih nestalih brodova Kraljevske mornarice obuhvaća popis od 5100 ratnih i pomoćnih brodova izgubljenih u britanskoj pomorskoj službi od 1512. godine. S popisa su izostavljeni brodovi u vlasništvu RAF-a, vojske, obalne straže, trgovačka plovila te svi brodovi koji su tijekom povijesti zarobljeni, zaplijenjeni ili pretvoreni u trgovačke brodove.

Sea Trust je napravio kompletan popis još 2011. godine kako bi olakšao posao pravnicima i ekolozima Kraljevske mornarice. No ta misija očito nije polučila veliki uspjeh pa je popis sada pušten u javnost, kako bi se njime mogao poslužiti i civilni sektor.

Baza podataka može se pretražiti po nazivu, klasi i tonaži broda, a mogući su i konkretniji upiti – poput brodova Kraljevske mornarice koji su izgubljeni u francuskim vodama u posljednjih 500 godina; ili primjerice broj plovila izgubljenih na Dan D.

Baza podataka bazirana je na službenim zapisima, referentnim radovima, memoarima i iskazima očevidaca, a koja su potvrđena od strane arheologa i ronilaca.

No čak i uz toliko informacija operacija pronalaska svih brodova teško je mjerljiva s veličinom svjetskih mora pa će sudbina mnogih plovila s popisa i dalje, vrlo vjerojatno, ostati misterija.

K.B.