Ponuda na Kvarneru - Kuhar 2800, konobar 1500, pizza majstor 2000 eura - Evo kolike plaće mogu očekivati ostali sezonci

Traži se konobarica na Cresu, plaća do 1600 eura. Kuhar na tavama 2800 eura. Sobarica na Jadranu do 1500 eura. Rad u pekari u Crikvenici, 1600 eura u sezoni...

Ovo su samo neki od poslova koji se ove godine traže u sezoni. Nema sumnje, mnoge će od tih poslova, i ove godine, raditi Srbi i Filipinci.

Proljeće je stiglo, a s njim na Jadran i brojni sezonski radnici. Temperature opasno rastu, cijene smještaja također, a rastu li i plaće za konobare i kuhare te sve one bez kojih turizma nema?

- Stanje se malo ipak promijenilo sad, ide nama u korist, možemo više birati i nismo toliko ovisni o volji poslodavca - kaže Ivan za RTL Direkt.

Kolege su mu većinom stalno zaposleni no u sezoni ugostitelji trebaju oko deset posto više radnika pa oni dolaze i sa istoka i zapada.

- Otvaram novi restoran i otišao sam u Italiju u Napoli po radnike, i tamo sam pizza majstora našao, pravog talijanskog. On ima 1500 eura plaću a to je plaća manja nego je mi dajemo u Hrvatskoj, pa sam se ja s njim vrlo lako dogovorio. Ja sam mu dao 2000 eura - govori Stjepan Dunatov, vlasnik nekoliko restorana u Opatiji u kojima kuhari i konobari rade do osam sati dnevno u špici sezone i imaju jedan slobodan dan u tjednu. Kuharima je plaća 2000 eura konobarima oko 1500 a u srpnju i kolovozu svaki od njih mjesečno dobije još toliko napojnice koju dijele s kuharima.

Što se tiče stranih radnika još ih je uvijek najviše iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Tu su plaćeni oko 30 posto više. Nepalci, Filipinci i Indijci u Hrvatskoj rade za 4 puta veću plaću.

Koliko će zaraditi sobari, sobarice i prodavači pogledajte OVDJE.

I.B.